Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

VAŽNOST POZNAVANJA KRITIČNOGA RAZDOBLJA ZAKOROVLJENOSTI POLJOPRIVREDNIH KULTURA

Marijana Ivanek-Martinčić ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci, Hrvatska
Zvonimir Ostojić ; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Klara Barić ; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Matija Goršić ; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 162 Kb

str. 57-61

preuzimanja: 765

citiraj


Sažetak

Prošlo je više od 40 godina od kada je u strategiju suzbijanja korova uveden koncept pretpostavke da korov nije jednako štetan tijekom cijeloga razdoblja razvoja kulture, odnosno da u razvoju poljoprivredne kulture postoji razdoblje u kojem se prisutnost korova
najviše odražava na prinos. To se razdoblje naziva kritično razdoblje zakorovljenosti (KRZ) ili kritično razdoblje suzbijanja korova. Među poljoprivrednim kulturama postoje razlike u KRZ-u, ali i variranja KRZ-a za pojedinu poljoprivrednu kulturu jer KRZ ovisi o nizu čimbenika koji mogu utjecati na kompetitivnu sposobnost kulturne
biljke ili korova. Poznavanje kritičnoga razdoblja zakorovljenosti ključna je pretpostavka integriranoga suzbijanja korova te preciznoga planiranja strategije suzbijanja korova, kao i racionalne uporabe herbicida ili drugih mjera suzbijanja korova.

Ključne riječi

kritično razdoblje zakorovljenosti, suzbijanje korova

Hrčak ID:

53798

URI

https://hrcak.srce.hr/53798

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.657 *