Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Karakterizacija autohtonih sojeva Lactobacillus paracasei na potencijalne probiotičke sposobnosti

Zorica Radulović orcid id orcid.org/0000-0002-9490-7767 ; Institute of Food Technology and Biochemistry, Faculty of Agriculture, Nemanjina 6, Belgrade, Serbia
Tanja Petrović
Viktor Nedović
Suzana Dimitrijević
Nemanja Mirković
Milica Petrušić
Dušanka Paunović


Puni tekst: engleski pdf 472 Kb

str. 86-93

preuzimanja: 1.521

citiraj


Sažetak

Bakterije mliječne kiseline izolirane iz tradicionalnih sireva predstavljaju neiscrpan potencijal u biotehnologiji. U ovom radu 4 soja laktobacila, izolirana iz autohtonih bijelih sireva u salamuri i identificirana kao Lactobacillus paracasei (08, 564, 05 and 02), ispitivana su na potencijalne probiotičke sposobnosti. Ispitivanje je obuhvatilo osjetljivost na simulirane gastrointestinalne uvjete, antimikrobnu aktivnost u odnosu na patogene, antibiotsku rezistentnost i sposobnost autoagregacije. Lactobacillus rhamnosus GG upotrijebljen je kao referentni soj. Tri testirana soja dobro su rasla u simuliranim gastrointestinalnim uvjetima, ali je njihova osjetljivost bila veća u prisustvu žučne kiseline i pankreatina u usporedbi s pepsinom niskog pH 2,5. Ispitivani sojevi pokazali su različitu osjetljivost na antibiotike, a 3 soja su pokazala dobru antimikrobnu aktivnost u odnosu na patogene. Svi su sojevi pokazali visoku sposobnost autoagregacije. Od 4 ispitana soja Lb. paracsei, tri su pokazala dobar probiotički potencijal u usporedbi s referentnim sojem Lb. rhamnosus GG, in vitro uvjetima.

Ključne riječi

laktobacili; probiotička sposobnost; tradicionalni bijeli sirevi u salamuri

Hrčak ID:

55147

URI

https://hrcak.srce.hr/55147

Datum izdavanja:

2.7.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.784 *