Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

METODA BRZE PROVJERE OSNOVNIH KARAKTERISTIKA MOTORA PRI UPORABI RAZLIČITIH GORIVA

Boran Pikula orcid id orcid.org/0000-0002-1324-2952 ; Mašinski fakultet Sarajevo
Ivan Filipović orcid id orcid.org/0000-0003-4687-1314 ; Mašinski fakultet Sarajevo
Dževad Bibić orcid id orcid.org/0000-0003-3762-9243 ; Mašinski fakultet Sarajevo
Murad Džeko ; Mašinski fakultet Sarajevo


Puni tekst: hrvatski pdf 156 Kb

str. 109-119

preuzimanja: 1.997

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 178 Kb

str. 120-130

preuzimanja: 553

citiraj


Sažetak

Stalna utrka za postizanjem niskih emisija zagađujućih tvari u ispušnim plinovima motornih vozila obilježena je primjenom novih tehničkih i tehnoloških rješenja u sustavima za pripremu smjese kod motora s unutarnjim izgaranjem (MSUI), poboljšanju procesa izgaranja, naknadnoj obradi ispušnih plinova, te primjeni alternativnih goriva. Prednost pri uporabi alternativnih goriva kod MSUI za pogon motornih vozila imaju ona goriva kod kojih se ne zahtijevaju veće preinake motora. Pri tome se biogoriva i ukapljeni naftni plin (UNP, engl. LPG) nameću kao najbolja, posebno gorivo UNP za koje već postoji solidna infrastruktura opskrbe.
Primjena MSUI s mogućnošću rada pri uporabi benzina i UNP danas predstavlja najčešće rješenje pogona motornih vozila. Pored ekoloških aspekata korištenja UNP, najvažniji utjecajni parametar za ugradnju sustava za uporabu UNP je ekonomski, s obzirom da je cijena ovog goriva danas značajno manja od cijene benzina. Iako proizvođači sustava za uporabu UNP omogućuju lagan prelazak rada motora s benzina na UNP, može se postaviti pitanje kako sustav za dobavu UNP-a utječe na karakteristike MSUI.
U radu su prezentirani rezultati istraživanja usporednih osnovnih karakteristika MSUI pri uporabi benzina i UNP-a na konkretnom primjeru vozila. Za određivanje spomenutih karakteristika izvršeno je snimanje dinamičkih karakteristika vozila, a zatim računskim putem određene brzinske karakteristike motora. Presudnu ulogu na ove karakteristike ima način uvođenja UNP u prostor za izgaranje i podešenost parametara sustava.

Ključne riječi

dvogorivni plinski i benzinski motor, ukapljeni naftni plin UNP, motorni benzin, mjerenje ubrzanja, snaga motora, uređaj za dovod goriva i punjenje motora, regulacija i vođenje klipnih motora

Hrčak ID:

55555

URI

https://hrcak.srce.hr/55555

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.355 *