Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Biokatalitički procesi proizvodnje α-glukozilglicerola s pomoću fosforilaze

Christiane Luley-Goedl ; Institute of Biotechnology and Biochemical Engineering, Graz University of Technology, Petersgasse 12, AT-8010 Graz, Austria
Thornthan Sawangwan ; Institute of Biotechnology and Biochemical Engineering, Graz University of Technology, Petersgasse 12, AT-8010 Graz, Austria
Mario Mueller ; Institute of Biotechnology and Biochemical Engineering, Graz University of Technology, Petersgasse 12, AT-8010 Graz, Austria
Alexandra Schwarz ; Institute of Biotechnology and Biochemical Engineering, Graz University of Technology, Petersgasse 12, AT-8010 Graz, Austria
Bernd Nidetzky orcid id orcid.org/0000-0002-5030-2643 ; Institute of Biotechnology and Biochemical Engineering, Graz University of Technology, Petersgasse 12, AT-8010 Graz, Austria


Puni tekst: engleski pdf 248 Kb

str. 276-283

preuzimanja: 1.819

citiraj


Sažetak

Glikozilgliceroli su jaki osmoliti, a proizvode ih različite biljke, alge i bakterije u uvjetima stresa (povećane koncentracije soli i tijekom suše). Jedan je od njih glukozilglicerol (2-O-α-D-glukopiranozil-sn-glicerol; GG), što se primjenjuje kao hidratantni sastojak u kozmetičkoj industriji. U radu je opisan biokatalitički process sinteze GG-a, u kojem fosforilaza iz bakterije Leuconostoc mesenteroides katalizira regioselektivnu glukozilaciju glicerola uz saharozu kao supstrat (donor), tj. saharoza+glicerol→GG+D-fruktoza. Pomoću dvostrukoga molarnog suviška glicerola (akceptora) u koncentriranoj je otopini supstrata dobiven prinos GG-a od 90 %, na osnovi ≥250 g/L konvertiranog šećera. Enzimska je proizvodnja GG-a proširena na količinu od više stotina kg na godinu, te je dobiven komercijalni proizvod za primjenu u kozmetičkoj industriji, distribuiran na tržište pod imenom Glycoin®. Razmotrene su tehničke značajke biotransformacije koje određuju uspješnost procesa. Opisana je i stabilizacija proteina, kao još jedno zanimljivo područje primjene GG-a.

Ključne riječi

glukozilglicerol; fosforilaza; transglukozilacija; glicerol; Glycoin®; stabilizacija proteina

Hrčak ID:

57559

URI

https://hrcak.srce.hr/57559

Datum izdavanja:

9.8.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.290 *