Review article
Primjena proteomike u prehrambenoj tehnologiji i biotehnologiji: razvoj procesa, kontrola kakvoće i sigurnost proizvoda
Dajana Gašo-Sokač
; Department of Chemistry, University J. J. Strossmayer, Kuhačeva 20, HR-31000 Osijek, Croatia
Spomenka Kovač
; Faculty of Food Technology, University J. J. Strossmayer, Kuhačeva 20, HR-31000 Osijek, Croatia
Djuro Josić
; Proteomics Core, COBRE CCRD and Brown University, CORO WEST, One Hoppin Street, Providence, RI 02903, USA
Abstract
Ljudska je hrana vrlo složena biološka smjesa, pa je njezina prerada, a pogotovo sigurnost, za potrošače iznimno važna. Proteomička tehnologija koja koristi različite visokoučinkovite separacijske tehnike, kao što su dvodimenzionalna gel-elektroforeza, jedno- i multidimenzionalna tekućinska kromatografija, kombinirane s masenom spektrometrijom visoke rezolucije, može pratiti sastav proteina u hrani i njihove promjene tijekom procesa proizvodnje. U ovom je pregledu prikazana primjena proteomike u prehrambenoj tehnologiji, s težištem na standardizaciji sirovina, razvoju i optimiranju proizvodnih procesa, otkrivanju oscilacija u proizvodnji i kontroli kakvoće konačnog proizvoda. Nadalje, obrađena je sigurnost hrane, a osobito biološka i mikrobiološka sigurnost te uporaba genetički modificiranih sirovina.
Keywords
proteomika; proteini i peptidi; kakvoća i sigurnost hrane
Hrčak ID:
57560
URI
Publication date:
9.8.2010.
Visits: 9.433 *