Izvorni znanstveni članak
Biološka kontrola sive plijesni Botrytis cinerea na grožđu s pomoću autohtonih vinskih kvasaca
Peter Raspor
orcid.org/0000-0001-5499-3157
; Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani, Jamnikarjeva 101, SI-1000 Ljubljana, Slovenija
Damjana Miklič-Milek
; Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani, Jamnikarjeva 101, SI-1000 Ljubljana, Slovenija
Martina Avbelj
; Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani, Jamnikarjeva 101, SI-1000 Ljubljana, Slovenija
Neža Čadež
; Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani, Jamnikarjeva 101, SI-1000 Ljubljana, Slovenija
Sažetak
Ispitana je aktivnost različitih vrsta i sojeva kvasaca, izoliranih iz grožđa, mošta i vina, u sprečavanju bolesti grožđa, i to u usporedbi s komercijalnim kvascem Candida oleophila, koji djeluje kao antagonist. Na pločama agara preliminarno je ispitan 591 izolat kvasca radi odabira onih koji inhibiraju uzročnika sive plijesni na grožđu (Botrytis cinerea). Kvasci Aureobasidium pullulans, Metschnikowia pulcherrima i Pichia guilliermondii prosječno su imali veću aktivnost od kvasca Candida oleophila. Uzgojem in vitro na različitim sintetičkim podlogama proučena je mogućnost uporabe tih vrsta kvasaca, a i kvasca Saccharomyces cerevisiae, za biološko suzbijanje sive plijesni B. cinerea. Rezultati pokazuju da sastav podloge utječe na aktivnost kvasaca. Kvasac Saccharomyces cerevisiae u podlozi s povećanim udjelom glukoze imao je najizraženiji antagonistički učinak na B. cinerea. Ispitana je antagonistička aktivnost odabranih kvasaca na oštećenim i neoštećenim bobicama grožđa sorata Rebula i Chardonnay. Rezultati pokazuju da se iz prirodne mikrobne populacije grožđa mogu izdvojiti kvasci što imaju antagonistički učinak na sivu plijesan B. cinerea.
Ključne riječi
biološka kontrola; Botrytis cinerea; siva plijesan; antagonizam; grožđe; vinski kvasci
Hrčak ID:
57565
URI
Datum izdavanja:
9.8.2010.
Posjeta: 4.513 *