Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

SENJSKA USKOČKA I PLEMIĆKA OBITELJ DESANTIĆ I NJIHOVI GRBOVI

ENVER LJUBOVIĆ


Puni tekst: hrvatski pdf 2.382 Kb

str. 209-219

preuzimanja: 1.563

citiraj


Sažetak

Autor u prilogu donosi plemićke grbove s opisom te nekoliko najvažnijih povijesnih podataka o poznatoj senjskoj uskočkoj obitelji Desantić. Ovo prezime u povijesnim dokumentima dolazi u oblicima: Desantič, Desantich, Desanti, De Santi, Dešantić, Desančić i De Santis. Obitelj je podrijetlom s otoka Krka, a gradu Senju su dali nekoliko istaknutih vojvoda senjskih uskoka, gradskih sudaca i crkvenih velikodostojnika. Zbog izuzetnoga društvenog ugleda i dužnosti koje su obnašali rano su stekli senjsko građanstvo i gradski patricijat. Grbovnicu o dodjeli plemstva i grba podijelio je kralj Rudolf I. u Pragu 12. srpnja 1587. godine, Kvirinu (Quirinus), Franji i Jurju Desantiću koji su još ranije (10. ožujka 1579. godine) promaknuti u Stalež plemića Austrijskih nasljednih zemalja. U crkvi sv. Franje u Senju koja je srušena tijekom bombardiranja saveznika 1943.
godine nalazila se nadgrobna ploča s reljefnim kamenim grbom i natpisom, poznatog senjskog plemića i vojvode senjskih uskoka Jurja Desantića iz 1707. godine. Oni su, dakle, posjedovali plemstvo Svetog Rimskog Carstva i Austrijskih nasljednih zemalja (Nobilis Sacri Romani et Imperii Regnorumque Dominorum haereditariorum). Tijekom 18. i 19. st., Desantići su bili senjski brodovlasnici, a sudjelovali su kao poseban dio austrijske mornarice u borbama protiv francuske, španjolske i sardinske mornarice.
Mnogi članovi ove uskočke obitelji opjevani su u dvadesetak narodnih pjesama (Erlangenski rukopis).
Danas u Senju nema Desantića, ali u mjestu Baška na otoku Krku živi i danas građanska grana obitelji Desantić (Desanti).

Ključne riječi

plemićka obitelj; Desantić; grbovi

Hrčak ID:

57607

URI

https://hrcak.srce.hr/57607

Datum izdavanja:

19.12.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.365 *