Izvorni znanstveni članak
In-situ inhibicija Staphylococcus aureus bakterijama mliječne kiseline iz dva tradicionalna slovenska sira proizvedena od sirovog mlijeka
Aljoša Trmčić
; Department of Animal Science, Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Groblje 3, Domžale, Slovenia
Tanja Obermajer
Andreja Čanžek Majhenič
Irena Rogelj
Bojana Bogovič Matijašić
Sažetak
Bakterije mliječne kiseline (BMK), prirodno prisutne u tradicionalnim sirevima, predstavljaju neograničen izvor mikroba sa zaštitnim svojstvima. Za neke bakteriocine, koje proizvode BMK iz sira, antistafilokokna svojstva već su poznata. Prisutnost gena za bakteriocine s antistafilokoknim svojstvima potvrđena je u dva tradicionalna slovenska sira iz sirovog mlijeka; to su sir “Tolminc” i “Kraški ovčji sir”. Prisutnost istih bakteriocina potvrđena je i kod bakterija mliječne kiseline, koji su izolirali iz tih sireva na agar podlogama Rogosa, M17 i CATC. Cilj je bio provjeriti da li izolirani sojevi bakterija mliječne kiseline, koji nose gene za bakteriocine, zaista pokazuju antistafilokokna svojstva u mlijeku i/ili siru. Na temelju prisutnih gena za bakteriocine ispitana je antimikrobna aktivnost združene kulture bakterija mliječne kiseline prema bakteriji Staphylococcus aureus u mlijeku i siru. U mlijeku kojeg smo podvrgnuli vremensko-temperaturnom režimu proizvodnje tradicionalnih sireva, združena kultura bakterija mliječne kiseline inhibirala je rast bakterije Staphylococcus aureus u rasponu od 2 do 3 logaritamske jedinice. U siru je inhibicija stafilokoka bila nešto manje izražena, ali još uvijek očita sa 1,5 logaritamskih jedinica slabijim rastom S. aureus nego u kontrolnom siru. Učinak inhibicije izazvane mliječnom kiselinom bio je isključen, ali bi bilo potrebno izvesti još dodatna ispitivanja, da se utvrdi izravno inhibicijsko djelovanje bakteriocina na stafilokoke.
Ključne riječi
tradicionalni sirevi; bakterije mliječne kiseline (BMK); antistafilokokna aktivnost
Hrčak ID:
59015
URI
Datum izdavanja:
29.9.2010.
Posjeta: 2.454 *