Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Histaminsko otrovanje morskom ribom

M. Nosić orcid id orcid.org/0000-0002-1428-2235 ; Put Biliga 83, 23000 Zadar, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 101 Kb

str. 26-31

preuzimanja: 7.320

citiraj


Sažetak

Histaminsko otrovanje je kemijska intoksikacija do koje dolazi kada se u organizam unese hrana (u ovom slučaju riba) koja sadrži visoku koncentraciju histamina. Histamin se u ribi oblikuje post mortem, bakterijskom dekarboksilacijom esencijalne aminokiseline histidina. U ovom radu će se govoriti o uzrocima nastajanja histamina u ribi te o njegovu djelovanju na čovjekovo zdravlje te će ujedno biti navedeni načini prevencije ove vrste otrovanja. Ujedno će biti opisani slučajevi histaminskog otrovanja u našoj zemlji i u svijetu te će biti interpretirane stavke iz važećeg Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu na temelju kojih se odlučuje o rezultatima kemijske analize na histamin.

Ključne riječi

histamin; slobodni histidin; simptomi otrovanja; sprječavanje nastajanja histamina u praksi; Pravilnik

Hrčak ID:

59551

URI

https://hrcak.srce.hr/59551

Datum izdavanja:

16.7.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 8.971 *