Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

JEDAN PRISTUP ANALIZI DINAMIČKIH KARAKTERISTIKA SUSTAV HLAĐENJA DIZELSKOGA MOTORA

Mate Jurjević ; Sveučilište u Dubrovniku
Nataša Jurjević ; Sveučilište u Dubrovniku
Ivona Milić-Beran ; Sveučilište u Dubrovniku


Puni tekst: hrvatski pdf 391 Kb

str. 121-129

preuzimanja: 1.015

citiraj


Sažetak

Suvremeni pristup ispitivanju dinamičkih karakteristika elemenata ili sustava nekog uređaja omogućava sistemska dinamika. Sistemska dinamika izvanredno je softwarsko sredstvo za proučavanje dinamike ponašanja prirodnih, tehničkih i društvenih realiteta, to jest sustava različite prirode i obilježja među kojima postoji relativno visok stupanj analogije. Metodologija njezina rada, uključujući i uporabu digitalnih kompjutora, u dosadašnjoj se praksi pokazala kao učinkovito sredstvo za rješavanje problematike: upravljanja, ponašanja, osjetljivosti, fleksibilnosti i proučavanja dinamike ponašanja sustava koji imaju visok stupanj složenosti, i to kompjutorskim simuliranjem, dakle “laboratorijski”, što znači bez opasnosti za promatrane realitete. Za uporabu sustavne dinamike u rješavanju složenih problema potrebna su kompleksna znanja iz više znanstvenih disciplina, ali i dobro poznavanje prirode samog problema koji se analizira.
U članku se razmatraju dinamičke karakteristike rashladnog sustava u brodskim dizelskim motorima (BDM) uz pomoć sistemske dinamike.
Sustav hlađenja porivnih BDM-a je složen sustav na koji djeluju raznovrsni poremećaji, i oni zbog svojega promjenljivog djelovanja rezultiraju promjenom radne temperature BDM-a. Sustav dinamičkog pristupa u analizi rada BDM-a omogućava dobivanje odgovora na pitanje “što ako se dogodi…”; drugim riječima, saznaje se kakva će biti reakcija na promjenu bilo koje varijable u sustavu hlađenja.
Dan je kratak osvrt na dinamički i statički režim rada, matematički model sustava hlađenja BDM-a, simulacijski model u POWERSIM programskom jeziku, te dijagrami tokova.

Ključne riječi

simulacija; porivni dizelski motor; sustav hlađenja

Hrčak ID:

59579

URI

https://hrcak.srce.hr/59579

Datum izdavanja:

18.10.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.904 *