Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

KAZNENOPRAVNA ZAŠTITA MORA OD ONEČIŠĆENJA S BRODOVA U PRAVU EUROPSKE UNIJE

Sonja Vizjak


Puni tekst: hrvatski pdf 147 Kb

str. 164-169

preuzimanja: 850

citiraj


Sažetak

More je sastavnica okoliša znatno izložena onečišćenju, koje je, zbog svojega sve većeg intenziteta, izazvalo pozornost relevantnih tijela Europske unije, pa ona donose više akta kako bi se kaznenopravnim mjerama smanjila, a u konačnici i spriječila, daljnja onečišćenja mora i njima uzrokovane negativne promjene u morskom okolišu.
Reguliranje kaznenopravne odgovornost za onečišćenja mora brodskoga podrijetla u pravu Europske unije novijega je datuma, a prva faza u tom nastojanju završena je 21. listopada 2009. donošenjem Direktive 2009/123/EC o izmjeni i dopuni Direktive 2005/35/EC Europskog parlamenta i Vijeća od 7. rujna 2005. o onečišćenju s brodova i uvođenju kazna za prekršaje.
Tom činu prethodio je složen postupak uspostave kaznenopravnog okvira za sprječavanje onečišćenja mora na temeljima harmonizacije kaznenog prava. Pritom valja istaknuti da je u postupak bio uključen i Europski sud pravde; njegovom je presudom bila poništena Okvirna odluka Vijeća 2005/667/ PUP od 12. lipnja 2005. o jačanju kaznenopravnog okvira za provedbu zakona protiv onečišćenja s brodova, ali je to omogućilo i definiranje osnovnih načela kaznenog zakonodavstva Unije.
Budući da je jedan od strateških ciljeva Republike Hrvatske pristupanje Europskoj uniji, čemu prethodi i složen proces ujednačavanja vlastitoga zakonodavstva s pravnom stečevinom Unije, kaznenopravno zakonodavstvo Unije povezano s onečišćenjem mora brodskog podrijetla imat će snažan utjecaj i na hrvatsko zakonodavstvo.

Ključne riječi

pravna stečevina Europske unije; zaštita morskog okoliša; onečišćenje mora; Europski sud pravde; kaznenopravna odgovornost

Hrčak ID:

59588

URI

https://hrcak.srce.hr/59588

Datum izdavanja:

18.10.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.106 *