Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

UPRAVLJANJE VODAMA U HRVATSKIM TURISTIČKIM REGIJAMA

Stanko Geić ; Sveučilišni studijski centar za stručne studije, Sveučilište u Splitu
Jakša Geić ; Srednja škola Ivana Lucića –Trogir
Nada Maršić ; Student diplomskog studija


Puni tekst: hrvatski pdf 170 Kb

str. 179-187

preuzimanja: 1.333

citiraj


Sažetak

Jadransko more i obalni prostor Republike Hrvatske osebujni su i jedinstveni zbog bogatstva života, čistoće i prozirnosti mora, te razvedenoga i dinamičnog krajolika. U tom smislu je i temeljna strateška orijentacija Republike Hrvatske održivo gospodarenje Jadranskim morem, obalom i otocima, te očuvanje neprocjenjivih bogatstava i prirodne raznolikosti morskih ekosustava i obalnog prostora, omogućujući uravnotežen razvoj gospodarskih djelatnosti na obalnome i otočnom području. U prostoru Jadranskog mora, obale i otoka nalaze se najvredniji, ali i najosjetljiviji prirodni ekosustavi Hrvatske. Tu se odvijaju procesi koji ovise o uzajamnom djelovanju mora i kopna. Sve te osobitosti zahtijevaju posebno brižno i osmišljeno upravljanje i gospodarenje. Razvojni pritisci i negativni utjecaji na prirodne ekosustave sve su izraženiji te izviru iz intenziviranja procesa sveopće litoralizacije što ugrožava priobalni krajolik i vodene površine, a posebice more gdje izravno ili neizravno završavaju polucije svih oblika i vrsta.
Iako je Hrvatska u samome svjetskom vrhu po zalihama pitke vode, ipak pojedine regije namaju riješen sustav vodoopskrbe ili je on nedostatan .
Slijedom naznačenoga i ovaj rad tretira najvažnije projekte u Hrvatskoj koji se bave vodoopskrbom i odvodnjom otpadnih voda na Jadranu.

Ključne riječi

Hrčak ID:

59590

URI

https://hrcak.srce.hr/59590

Datum izdavanja:

18.10.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.278 *