Izvorni znanstveni članak
DJELOVANJE MIJEŠANJA I RAZINE UKLJUČIVANJA SOJINOG ULJA I NJEGOVE ZAKISELJENE SAPUNASTE SMJESE NA REZULTATE BROJLERA
Seyed Davood Sharifi
; College of Aboureihan, University of Tehran, Iran
A. Afzalzadeh
; College of Aboureihan, University of Tehran, Iran
F. Bitaraf
; College of Aboureihan, University of Tehran, Iran
M. Hashemi
; Agricultural Research Center of Qom Provaince, Qom, Iran
Sažetak
Ovaj je rad proveden radi istraživanja djelovanja obroka sa soijnim uljem i njegovom zakiseljenom sapunastom smjesom na rezultate brojlerskih pilića. Šest 7 dana starih brojlerskih pilića linije Ross svrstano je u faktorijalni red (2x5) s dvije količine ulja (3%,6%) i 5 mješavina sojinog ulja i njegove sapunaste smjese (100:0, 75:25, 50:50, 25:75 i 0:100) s 4 ponavljanja u potpuno slučajnom planu. Razine uključivanja masnoće u obroke imale su značajan učinak na uzimanje hrane i omjer konverzije hrane (FCR), te su pilići hranjeni obrocima s 3% masnoće imali veći prirast tjelesne mase i bolji FCR (P<0.05). Na prirast tjelesne mase i omjer konverzije hrane značajno je djelovao omjer miješanja sojinog ulja i njegove zakiseljene sapunaste smjese (P<0.05). Omjer sojino ulje: sapunasta smjesa od 0:100 u obrocima rezultirao je značajno nižim prirastom tjelesne mase ali nije bilo nikakve druge značajne razlike između drugih omjera miješanja na prirast tjelesne mase i na FCR. Djelovanje interakcije razine masti x omjer miješanja sojinog ulja i zakiseljene sapunaste smjese bilo je značajno na prirast tjelesne mase i FCR u čitavom razdoblju uzgoja. Prirast tjelesne mase pilića koji su dobivali obroke sa 6% masti s 0:100 (sojino ulje : sapunasta smjesa) bio je značajno niži (P<0,05) od prirasta pilića u drugim tretiranjima. Zaključuje se da bi se zakiseljena sapunasta smjesa sojinog ulja mogla upotrijebiti kao izvor energije u obrocima brojlera a sojino ulje nadomjestiti sa 75% sapunaste smjese u čitavom uzgojnom razdoblju.
Ključne riječi
brojler; zakiseljena sapunasta smjesa; masti; sojino ulje
Hrčak ID:
60605
URI
Datum izdavanja:
15.8.2010.
Posjeta: 1.323 *