Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

DJELOVANJE FLAVOMICINA I PROTEKSINA NA RAST I POPULACIJU CRIJEVNE MIKROFLORE BROJLERA HRANJENIH OBROCIMA RAZLIČITE KOLIČINE SOJINOG ULJA

Seyed Davood Sharifi
Ali Akbar Khadem
E. Tavazoee
Abbas Barin
Hamidreza Moslehi


Puni tekst: engleski pdf 48 Kb

str. 153-156

preuzimanja: 312

citiraj


Sažetak

Provedeno je istraživanje radi određivanja djelovanja dodatka flavomicina i proteksina u obroke koji sadrže različite količine sojinog ulja na rast i crijevnu populaciju mikroorganizama u brojlerskih pilića. Tristo šezdeset jednodnevnih brojlerskih pilića Ross podijeljeno je slučajnim odabirom u 6 tretiranja s 4 ponavljanja i 15 pilića po svakom ponavljanju u slučajnom potpunom bloku. Tretiranja su bila: 3% sojino ulje + flavomicin (400g/t), 3% sojino ulje + proteksin (500g/t), 3% sojino ulje bez promotora rasta, 6% sojino ulje + flavomicin (400g/t), 6% sojino ulje + proteksin (500g/t) i 6% sojino ulje bez promotora rasta. Pokusno razdoblje trajalo je 42 dana i tjedno je bilježen unos hrane i porast tjelesne mase. Lactobacilli i R.coli prebrojavani su 21. i 42. dana starosti. Rezultati su pokazali da je dodavanje proteksina u obroke (uz 3 ili 6% sojinog ulja) značajno smanjilo (P<0.05) unos hrane i prirast tjelesne mase. Obroci s dodanim flavomicinom dali su značajno manji broj Lactobacilla i E. coli. Broj Lactobacilla u ileumu pilića koji su dobivali proteksin bio je značajno veći (P<0.05) od broja u drugim tretiranjima. Može se zaključiti da je dodavanje proteksina obrocima koji su sadržavali mast negativno djelovalo na rezultate brojlera a visoki broj lactobacilla možda igra ulogu u smanjenju rasta u vezi sa smanjenom apsorpcijom masti zbog razdvajanja/dekonjugacije žučne kiseline.

Ključne riječi

brojler; flavomicin; proteksin; crijevna populacija mikroorganizama

Hrčak ID:

60608

URI

https://hrcak.srce.hr/60608

Datum izdavanja:

15.8.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.424 *