Izvorni znanstveni članak
DJELOVANJE FLAVOMICINA I PROTEKSINA NA RAST I POPULACIJU CRIJEVNE MIKROFLORE BROJLERA HRANJENIH OBROCIMA RAZLIČITE KOLIČINE SOJINOG ULJA
Seyed Davood Sharifi
Ali Akbar Khadem
E. Tavazoee
Abbas Barin
Hamidreza Moslehi
Sažetak
Provedeno je istraživanje radi određivanja djelovanja dodatka flavomicina i proteksina u obroke koji sadrže različite količine sojinog ulja na rast i crijevnu populaciju mikroorganizama u brojlerskih pilića. Tristo šezdeset jednodnevnih brojlerskih pilića Ross podijeljeno je slučajnim odabirom u 6 tretiranja s 4 ponavljanja i 15 pilića po svakom ponavljanju u slučajnom potpunom bloku. Tretiranja su bila: 3% sojino ulje + flavomicin (400g/t), 3% sojino ulje + proteksin (500g/t), 3% sojino ulje bez promotora rasta, 6% sojino ulje + flavomicin (400g/t), 6% sojino ulje + proteksin (500g/t) i 6% sojino ulje bez promotora rasta. Pokusno razdoblje trajalo je 42 dana i tjedno je bilježen unos hrane i porast tjelesne mase. Lactobacilli i R.coli prebrojavani su 21. i 42. dana starosti. Rezultati su pokazali da je dodavanje proteksina u obroke (uz 3 ili 6% sojinog ulja) značajno smanjilo (P<0.05) unos hrane i prirast tjelesne mase. Obroci s dodanim flavomicinom dali su značajno manji broj Lactobacilla i E. coli. Broj Lactobacilla u ileumu pilića koji su dobivali proteksin bio je značajno veći (P<0.05) od broja u drugim tretiranjima. Može se zaključiti da je dodavanje proteksina obrocima koji su sadržavali mast negativno djelovalo na rezultate brojlera a visoki broj lactobacilla možda igra ulogu u smanjenju rasta u vezi sa smanjenom apsorpcijom masti zbog razdvajanja/dekonjugacije žučne kiseline.
Ključne riječi
brojler; flavomicin; proteksin; crijevna populacija mikroorganizama
Hrčak ID:
60608
URI
Datum izdavanja:
15.8.2010.
Posjeta: 1.424 *