Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

USPOREDBA NUTRITIVNIH VRIJEDNOSTI RAZLIČITIH OBROKA SPORTSKIH KONJA U ZAPREŽNOM SPORTU

Josip Salaić ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Osijek, Croatia
Mirjana Baban ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Osijek, Croatia
Matija Domaćinović ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Osijek, Croatia
Pero Mijić ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Osijek, Croatia
Maja Sakač ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Osijek, Croatia
Tina Bobić ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Osijek, Croatia
Kristina Budimir ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Osijek, Croatia


Puni tekst: hrvatski pdf 276 Kb

str. 29-39

preuzimanja: 596

citiraj


Sažetak

Zaprežni sport je zahtjevna konjička disciplina koja se u trodnevnom natjecanju sastoji iz elegantne dresurne, najteže maratonske, te utakmice vožnje preciznosti između čunjeva. Tijekom maratona konji prelaze 20 km, a toliko dnevno prelaze i u intenzivnom treningu u sezoni natjecanja. Stoga sportski konji zahtijevaju znatno složeniji program hranidbe od ostalih kategorija konja. Istraživanja su obuhvatila četiri različita načina hranidbe uspješnih lipicanskih sportskih konja u privatnom i ergelskom uzgoju. Svaki od njih ima različitu strukturu obroka i svaki od tih načina hranidbe ima svoje prednosti i nedostatke. U sezoni natjecanja konji u Konjičkom klubu „Osijek“ dobivaju 1667 g sir. bjelančevina i 154,55 MJ probavljive energije, a to u odnosu na normu iznosi dnevno više 365 g sir. bjelančevina i 17,24 MJ probavljive energije. U Državnoj ergeli lipicanaca Đakovo konji dobivaju ukupno 1546 g sir. bjelančevina i 139,71 MJ probavljive energije, što je 22 MJ probavljive energije manje od propisane norme. Lipicanci obiteljskog gospodarstva Dorušak dobivaju ukupno 1381 g sir. bjelančevina i 104,03 MJ probavljive energije, što je za 69 g sir. bjelančevina više, a za 33 MJ probavljive energije manje. Obrok lipicanaca na obiteljskom gospodarstvu Vidačić sadrži ukupno 2017 g sir. bjelančevina i 204,85 MJ probavljive energije, što je više za 465 g sir. bjelančevina i 42,42 MJ probavljive energije od propisane norme. Pokazalo se da pored strukture obroka veliku važnost ima kvaliteta krme, kao i način hranidbe i broj obroka. Budući da je zaprežni sport u RH još uvijek u fazi razvoja, potrebno je educirati vlasnike i uzgajivače konja u pronalaženju najboljih načina hranidbe njihovih konja, jer hranidba svakako ima vrlo veliku ulogu u postizanju vrhunskih rezultata u zaprežnom sportu.

Ključne riječi

hranidba konja; zaprežni sport; probavljiva energija; sirove bjelančevine

Hrčak ID:

60706

URI

https://hrcak.srce.hr/60706

Datum izdavanja:

1.7.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.702 *