Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Utjecaj razine sirovih proteina u krmnim smjesama na kvalitetu polovica i mesa crnih slavonski svinja

Đuro Senčić ; Poljoprivredni fakultet Osijek, Trg sv. Trojstva 3
Danijela Samac ; Poljoprivredni fakultet Osijek, Trg sv. Trojstva 3
Zvonko Antunović ; Poljoprivredni fakultet Osijek, Trg sv. Trojstva 3
Josip Novoselec ; Poljoprivredni fakultet Osijek, Trg sv. Trojstva 3
Ivana Klarić ; Poljoprivredni fakultet Osijek, Trg sv. Trojstva 3


Puni tekst: hrvatski pdf 177 Kb

str. 28-33

preuzimanja: 580

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 188 Kb

str. 49-52

preuzimanja: 417

citiraj


Sažetak

Sažetak
Istraživanje je provedeno na svinjskim polovicama i mesu od dvije skupine (A i B) crnih slavonskih svinja (hrvatska autohtona,
ugrožena pasmina), hranjenih s višom (skupina A) i nižom (skupina B) razinom sirovih proteina u krmnim smjesama, tijekom
dva razdoblja tova (14%/12% i 12%/10%). U svakoj skupini bilo je 16 svinja (8 nazimica i 8 muških kastrata).
Povećanje razine sirovih proteina u krmnim smjesama djelovalo je vrlo značajno (p<0,01) na smanjenje udjela masnog tkiva
(34,55% : 39,09%) i povećanje udjela mišićnog tkiva (47,10% : 46,11%) u svinjskim polovicama, iako ne i statistički značajno
(p>0,05). Svinjske polovice iz skupine A, u odnosu na one iz skupine B, imale su značajno (p<0,01) veći udio mesa buta (15,62%
: 14,62%). Meso (MLD) svinja obje skupine imalo je vrlo dobru kvalitetu s obzirom na analizirane pokazatelje (pH1, pH2, sposobnost
vezanja vode, boja). Meso svinja iz skupine A, u odnosu na ono iz skupine B, imalo je značajno (p<0,05) veći sadržaj sirovih
proteina (21,47% : 20,93%), vrlo značajno (p<0,01) veći sadržaj vode (70,62% : 65,70%), te manji sadržaj sirovih masti (6,89% :
12,34%), dok u pogledu sadržaja pepela (1,02% : 1,02%) nisu utvrđene značajne razlike (p>0,05) između analiziranih skupina
svinja.

Ključne riječi

razina sirovih proteina, kvaliteta polovica, kvaliteta mesa, crna slavonska svinja

Hrčak ID:

61757

URI

https://hrcak.srce.hr/61757

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.432 *