Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Dobrobit životinja i kvaliteta mesa

Tomislav Mikuš orcid id orcid.org/0000-0003-1388-2404 ; Hrvatsko Veterinarsko društvo, Hrgovići 63, Zagreb
Irena Petak ; Hrvatsko Veterinarsko društvo, Hrgovići 63, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 152 Kb

str. 41-44

preuzimanja: 964

citiraj


Sažetak

Posljednjih godina u svijetu raste interes potrošača za dobrobit životinja i kvalitetu proizvoda animalnog podrijetla. Stoga su zemlje
Europske unije prihvatile novi pristup u proizvodnji hrane koji uvažava potrebe potrošača, takozvani “fork to farm” (od staje do stola)
pristup. Garanciju kvalitete za europske potrošače predstavljaju zakonodavstvo i određene robne marke (brand-ovi). Za osiguranje
kvalitetnog provođenja dobrobiti životinja u proizvodnji mesa najkritičniji procesi su tov, utovar, transport, istovar, omamljivanje i
klanje. Svjetska iskustva pokazuju da je za humano postupanje prema životinjama, uz zakonodavstvo, neophodna i edukacija osoblja.
U Hrvatskoj bi edukacija trebala obuhvatiti i potrošače i proizvođače, kako bi se uz kvalitetno zakonodavstvo stvorile jake građanske
inicijative za kontrolu hrvatskog tržišta.

Ključne riječi

dobrobit životinja; potrošači; kvaliteta proizvoda

Hrčak ID:

61761

URI

https://hrcak.srce.hr/61761

Datum izdavanja:

1.1.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.393 *