Stručni rad
Dobrobit životinja i kvaliteta mesa
Tomislav Mikuš
orcid.org/0000-0003-1388-2404
; Hrvatsko Veterinarsko društvo, Hrgovići 63, Zagreb
Irena Petak
; Hrvatsko Veterinarsko društvo, Hrgovići 63, Zagreb
Sažetak
Posljednjih godina u svijetu raste interes potrošača za dobrobit životinja i kvalitetu proizvoda animalnog podrijetla. Stoga su zemlje
Europske unije prihvatile novi pristup u proizvodnji hrane koji uvažava potrebe potrošača, takozvani “fork to farm” (od staje do stola)
pristup. Garanciju kvalitete za europske potrošače predstavljaju zakonodavstvo i određene robne marke (brand-ovi). Za osiguranje
kvalitetnog provođenja dobrobiti životinja u proizvodnji mesa najkritičniji procesi su tov, utovar, transport, istovar, omamljivanje i
klanje. Svjetska iskustva pokazuju da je za humano postupanje prema životinjama, uz zakonodavstvo, neophodna i edukacija osoblja.
U Hrvatskoj bi edukacija trebala obuhvatiti i potrošače i proizvođače, kako bi se uz kvalitetno zakonodavstvo stvorile jake građanske
inicijative za kontrolu hrvatskog tržišta.
Ključne riječi
dobrobit životinja; potrošači; kvaliteta proizvoda
Hrčak ID:
61761
URI
Datum izdavanja:
1.1.2010.
Posjeta: 2.356 *