Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ KALCIZACIJE S DOLOMITOM NA PRINOSE ZRNA KUKURUZA I JEČMA

Vlado Kovačević ; Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Mirta Rastija ; Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 89 Kb

str. 3-8

preuzimanja: 1.213

citiraj


Sažetak

Utjecaj kalcizacije na prinose zrna kukuruza i jaroga ječma te na nutritivni sastav lista kukuruza istraživan je tijekom pet godina. Poljski pokus s primjenom dolomita (0, 5, 10 i 15 t ha-1) koji sadržava 56% Cao i 40% MgO postavljen je na vrlo kiselome tlu s pH(KCl) 3,78 na lokaciji u središnjoj Hrvatskoj. Kukuruz je uzgajan tijekom 2003.-2005. i 2007. godine, a ječam 2006. godine. Kemijska svojstva tla i koncentracija elemenata u listu kukuruza analizirani su nakon druge godine pokusa. Kalcizacija je povisila pH vrijednost tla za 2,62 pH jedinice, a sadržaj AL-P2O5 za 5,65 mg 100 g-1 tla te povećala prinose zrna u svim godinama. Između tretmana s 10 i 15 t ha-1 dolomita nisu utvrđene statistički opravdane razlike za prinose zrna kukuruza, dok je prinos zrna ječma bio signifikantno viši samo uz najvišu dozu dolomita. Kalcizacija je, također, povećala koncentracije P, Ca, Mg i Mo u listu kukuruza te smanjila visoki sadržaj Mn do normalne vrijednosti.

Ključne riječi

kalcizacija; kukuruz; ječam; prinos zrna; hraniva u listu kukuruza

Hrčak ID:

61969

URI

https://hrcak.srce.hr/61969

Datum izdavanja:

9.12.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.226 *