Poljoprivreda, Vol. 16 No. 2, 2010.
Izvorni znanstveni članak
HRANJIVOST TRAVNIH SILAŽA BAZIRANA NA SADRŽAJU SUHE TVARI
Marina Vranić
orcid.org/0000-0001-6280-0116
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb
Mladen Knežević
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb
Krešimir Bošnjak
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb
Goran Perčulija
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb
Josip Leto
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb
Hrvoje Kutnjak
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb
Maja Lujanac
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb
Sažetak
Ukupno 477 uzoraka travnih silaža različitoga porijekla i kvalitete analizirano je NIR spektroskopijom. Utvrđen je sadržaj sirovih proteina (SP), neutralnih detergent vlakana (NDV), probavljive organske tvari (OT) u suhoj tvari (ST) (D-vrijednosti), metaboličke energije (ME), pH vrijednosti i amonijskoga dušika (NH3-N). Prema sadržaju ST (g kg-1 svježeg uzorka), uzorci su nasumce razvrstani u 8 razreda: (1) <228; (2) 229-313; (3) 314-398; (4) 399-483; (5) 484-568; (6) 569-653; (7) 654-738; (8) >739. Povećanjem sadržaja ST, opadao je (P<0,05) sadržaj SP, D-vrijednost, ME, a povećavao se (P<0,05) udio NDV i pH vrijednosti, jer viši udio ST nije bio rezultat duljega provenjavanja biljne mase prije siliranja, nego košnje tratine u kasnijim fazama fitofenološke zrelosti.
Ključne riječi
travna silaža; suha tvar; kemijski sastav
Hrčak ID:
62011
URI
Datum izdavanja:
9.12.2010.
Posjeta: 2.028 *