Poljoprivreda, Vol. 16 No. 2, 2010.
Izvorni znanstveni članak
ANALIZA TOČKE POKRIĆA TROŠKOVA U PROIZVODNJI KONZUMNIH JAJA
Jadranka Deže
orcid.org/0000-0002-5757-7068
; Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Ljubica Ranogajec
; Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Ana Crnčan
; Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Jelena Kristić
; Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Sažetak
Učinkovitost proizvodnje jaja moguće je analizirati tehnološki i ekonomski. Analizirana su dva sustava proizvodnje jaja, konvencionalna tržišna proizvodnja i proizvodnja jaja visoke nutritivne vrijednosti, obogaćena jaja s PUFA n-3. Financijski rezultat u proizvodnji obogaćenih jaja s PUFA n-3 značajno je viši u odnosu na konvencionalnu proizvodnju - profitabilnost konvencionalne proizvodnje bila je 19,29% a proizvodnje obogaćenih jaja s PUFA n-3 36,10%. Učinkovitost kapitala u konvencionalnoj proizvodnji jaja iznosi 23,9%, a u proizvodnji jaja obogaćenih s PUFA n-3 je 56,1%. Prema rezultatima istraživanja primjenom analize točke pokrića, neophodno je proizvesti 258 jaja u konvencionalnoj proizvodnji, dok je obogaćenih jaja s PUFA n-3 potrebno proizvesti 204 po nesilici godišnje. Viša stopa pokrića rezultira razlikom od 10% (42,99±53,07), što potvrđuje da je proizvodnja obogaćenih jaja s PUFA n-3 ekonomski učinkovitija.
Ključne riječi
proizvodnja jaja; PUFA n-3; analiza točke pokrića troškova (BEA)
Hrčak ID:
62012
URI
Datum izdavanja:
9.12.2010.
Posjeta: 5.407 *