Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.20867/thm.12.1.1

UČINCI LIBERALIZACIJE TRGOVINE IZMEĐU ZEMALJA JUGOISTOČNE EUROPE

Dražen Derado ; Faculty of Economics, University of Split, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 322 Kb

str. 1-17

preuzimanja: 751

citiraj


Sažetak

Liberalizacija trgovine jamči dugoročne koristi svim zemljama sudionicama neovisno o njihovoj veličini i stupnju gospodarske razvijenosti. Ipak, u cilju iskorištavanja prednosti koje pruža trgovinsko integriranje,nužno je stvoriti konkurentnu gospodarsku strukturu koja će omogućiti uspješno sudjelovanje u međunarodnoj podjeli rada.
Uvažavajući prethodno rečeno u ovome radu analiziraju se učinci liberalizacije trgovine između zemalja jugoistočne Europe. U tu svrhu primijenjena je metoda mjerenja intra-industrijske trgovine na primjeru Hrvatske sa ciljem utvrđivanja dinamičkih efekata liberalizacije na strukturu trgovinskih tijekova.
Nizak stupanj trgovinske integriranosti i slabi izgledi za rast međusektorske razmjene u srednjem roku predstavljaju najveću prepreku za daljnju ekonomsku suradnju zemalja Regije. Ona se iskazuje kroz mogućnost rasta troškova prilagodbe kao posljedice gospodarskog restrukturiranja što u konačnici može narušiti gospodarsku stabilnost zemlje. Nizak stupanj trgovinske integriranosti u Regiji predstavlja okolnost koju valja sagledati i sa stajališta politike međunarodne zajednice prema zemljama jugoistočne Europe uobličene u Pakt o stabilnosti u jugoistočnoj Europi.

Ključne riječi

intra-industrijska trgovina; marginalna intra-industrijska trgovina; liberalizacija trgovine; jugoistočna Europa

Hrčak ID:

61599

URI

https://hrcak.srce.hr/61599

Datum izdavanja:

8.6.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.083 *