Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Učinak dodavanja živih stanica kvasca Saccharomyces cerevisiae u obroku tovne janjadi na proizvodne rezultate i broj bakterija u buragu

Željko Mikulec ; Department of Animal Nutrition and Dietetics, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Tomislav Mašek ; Department of Animal Nutrition and Dietetics, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Boris Habrun ; Department of Bacteriology, Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Hrvoje Valpotić ; Department of Animal Nutrition and Dietetics, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 190 Kb

str. 695-703

preuzimanja: 1.259

citiraj


Sažetak

Proveden je pokus da bi se utvrdio učinak živih stanica kvasca Saccharomyces cerevisiae na proizvodne rezultate janjadi. Pokus je proveden na trideset i šest janjaca istočnofrizijske pasmine podijeljenih u kontrolnu skupinu koja u hrani nije dobivala žive stanice kvasca (CD = kontrolna hrana), pokusnu skupinu s 1 g živih stanica kvasca u obroku (YC1) i pokusnu skupinu s 0,5 g živih stanica kvasca u obroku (YC0,5). Obrok se sastojao od sijena i dodatka koncentrata koji je sadržavao kukuruz (66,3%), sojinu sačmu (18,7%), pšenične posije (6%) i brašno lucerne (4%). Nije utvrđen učinak na težinu, prirast i konverziju hrane. Postupak nije
utjecao na broj anaerobnih i aerobnih bakterija. Zaključili smo da žive stanice kvasca nisu poboljšale rast u janjadi hranjene sijenom i koncentratom.

Ključne riječi

žive stanice kvasca; janjad; sijeno; dodatak; proizvodni rezultati

Hrčak ID:

62385

URI

https://hrcak.srce.hr/62385

Datum izdavanja:

16.12.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.064 *