Veterinarski arhiv, Vol. 80 No. 6, 2010.
Izvorni znanstveni članak
Učinak dodavanja živih stanica kvasca Saccharomyces cerevisiae u obroku tovne janjadi na proizvodne rezultate i broj bakterija u buragu
Željko Mikulec
; Department of Animal Nutrition and Dietetics, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Tomislav Mašek
; Department of Animal Nutrition and Dietetics, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Boris Habrun
; Department of Bacteriology, Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Hrvoje Valpotić
; Department of Animal Nutrition and Dietetics, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Sažetak
Proveden je pokus da bi se utvrdio učinak živih stanica kvasca Saccharomyces cerevisiae na proizvodne rezultate janjadi. Pokus je proveden na trideset i šest janjaca istočnofrizijske pasmine podijeljenih u kontrolnu skupinu koja u hrani nije dobivala žive stanice kvasca (CD = kontrolna hrana), pokusnu skupinu s 1 g živih stanica kvasca u obroku (YC1) i pokusnu skupinu s 0,5 g živih stanica kvasca u obroku (YC0,5). Obrok se sastojao od sijena i dodatka koncentrata koji je sadržavao kukuruz (66,3%), sojinu sačmu (18,7%), pšenične posije (6%) i brašno lucerne (4%). Nije utvrđen učinak na težinu, prirast i konverziju hrane. Postupak nije
utjecao na broj anaerobnih i aerobnih bakterija. Zaključili smo da žive stanice kvasca nisu poboljšale rast u janjadi hranjene sijenom i koncentratom.
Ključne riječi
žive stanice kvasca; janjad; sijeno; dodatak; proizvodni rezultati
Hrčak ID:
62385
URI
Datum izdavanja:
16.12.2010.
Posjeta: 2.496 *