Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Poredbena analiza Haških i Roterdamskih pravila

Vesna Skorupan Wolff orcid id orcid.org/0000-0002-1591-7247 ; Jadranski zavod HAZU, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 579 Kb

str. 169-210

preuzimanja: 1.816

citiraj


Sažetak

Primjenom komparativne metode uspoređuju se najvažnije konvencijske odredbe i rješenja Roterdamskih pravila s onima sadržanim u Haškim pravilima. Raščlanjuje se većina recentnih odredbi Roterdamskih pravila koje predstavljaju ključne elemente po kojime se ona razlikuju od Haških pravila. U okviru toga ukazuje se na važnost novih pojmova, instituta i osoba koje sudjeluju u prijevoznom poslu. Govori se i o važnim odredbama koje su podudarne jer upravo brojna tradicionalna rješenja koja donose Roterdamska pravila mogu pridonijeti njihovom bržem i lakšem akceptiranju.
Roterdamska pravila nastoje na suvremeni način urediti ugovore o prijevozu stvari morem, a pod određenim uvjetima primjenjivat će se i na prijevoze drugim prijevoznim granama. Opsežnost konvencije govori o njezinoj sveobuhvatnosti i velikoj preciznosti u propisivanju gotovo svih pitanja iz područja pravnog uređenja pomorskih prijevoznih ugovora, i više od toga, ona je jedinstven primjer temeljite raščlambe svih obveza i odgovornosti ugovornih stranaka i općenito svih subjekata koji se pojavljuju u prijevoznom poslu.
Cilj poredbene analize Haških i Roterdamskih pravila je spoznati što novo donose Roterdamska pravila i procijeniti kako se ona uklapaju u postojeće pravno uređenje prijevoza stvari morem. Istodobno cilj je spoznati koje se odredbe Haških pravila danas izlažu kritici zbog njihove neprilagođenosti suvremenim uvjetima prijevoza i novim i drugačijim odnosima snaga između ugovornih strana u pomorskim
prijevoznim ugovorima.

Ključne riječi

Haško-Visbijska pravila; Roterdamska pravila; prijevoz stvari morem; multimodalni prijevoz; unifikacija pomorskog prava

Hrčak ID:

63261

URI

https://hrcak.srce.hr/63261

Datum izdavanja:

14.12.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.974 *