Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Količinski ugovori prema Rotterdamskim pravilima

Vesna Polić Foglar ; Allianz Suisse, Transportversicherungen-Abteilung Schaden, Zürich, Suisse


Puni tekst: hrvatski pdf 334 Kb

str. 211-222

preuzimanja: 824

citiraj


Sažetak

Nije neuobičajeno da krcatelj sa špediterom ili brodarom sklopi ugovor o posebnim uvjetima prijevoza koji odgovaraju njegovim poslovnim potrebama. Taj ugovor potanko regulira usluge koje se pružaju i njihovu cijenu. Zakoni i međunarodne konvencije o ugovorima o prijevozu robe na takve se ugovore primjenjuju jednako kao na ostale ugovore o prijevozu.
I Rotterdamska pravila predviđaju sklapanje posebnih ugovora, nazvanih količinskim ugovorima. Količinski je onaj ugovor kojim se ugovara prijevoz određene količine robe u nizu pošiljaka u dogovorenom vremenu. Novost je u Rotterdamskim pravilima da se količinskim ugovorom može isključiti primjena jednog dijela inače mandatornih odredaba o odgovornosti prijevoznika prema tim Pravilima.
Isključiti se ipak ne mogu neke ključne odredbe koje reguliraju prava i obveze iz ugovora o prijevozu, na primjer ona o prijevoznikovoj primjeni dužne pažnje prije i za vrijeme putovanja da se brod osposobi i održi sposobnim za plovidbu, da ga se popuni posadom, opremom i zalihama, o krcateljevoj obvezi da pribavi određene informacije, upute i isprave, o posebnim pravilima o opasnom teretu, te o prijevoznikovom gubitku prava na ograničenje odgovornosti. Rotterdamska pravila ne dozvoljavaju da se količinski ugovor zaključi pristupanjem. Ovakvim pristupom Pravila omogućuju strankama veću slobodu ugovaranja, ali ipak štite manje i slabije krcatelje.
Opasnost da prijevoznici ovu slobodu iskoriste na štetu krcatelja, koju neki ističu kao argument protiv Rotterdamskih pravila, postoji, ali nije jako izražena.
Iako neki prigovori Pravilima stoje – vrlo su duga i sveobuhvatna,
djelomično teško razumljiva – ipak se preporuča njihova ratifikacija.
Ako Pravila u skorijoj budućnosti ne stupe na snagu, doći će do
usvajanja regionalnih konvencija koje reguliraju odgovornost prijevoznika
u prijevozu robe morem. Time će se onemogućiti ujednačenje
pravne regulacije, povećati pravna nesigurnost i troškovi. A to nije
u interesu ni krcatelja, ni prijevoznika, ni ostalih osoba uključenih u
prijevozni lanac.

Ključne riječi

Rotterdamska pravila, količinski ugovor, prava i obveze stranaka, isključenje mandatornih odredaba, odgovornost prijevoznika

Hrčak ID:

63262

URI

https://hrcak.srce.hr/63262

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.960 *