Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Zaštita pomorskog dobra u Republici Hrvatskoj

Vinko Hlača ; Rijeka, Hrvatska
Jakob Nakić ; Županijsko državno odvjetništvo, Rijeka, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 499 Kb

str. 493-529

preuzimanja: 1.808

citiraj


Sažetak

Pomorsko dobro oduvijek je bio prostor koji je kao najinteresantniji dio teritorija svake države, pa i Republike Hrvatske, bio izložen najrazličitijim nasrtajima (primjerice izgradnja marina, apartmanskih naselja, nasipanja mora i sl.). Granica pomorskog dobra počela je biti jako važna onoga časa kada su se na morskoj obali masovnije počeli graditi raznorazni objekti (vikendice, luke, plaže, turistički objekti i sl.).
U Republici Hrvatskoj pomorsko dobro je opće dobro na kojem vlast ima država te ona za njega brine, održava ga i odgovara za njega.
Prema mnijenju autora do sada se postupak određivanja granice pomorskog dobra te njezino evidentiranje u katastar i zemljišnu knjigu ne može ocijeniti zadovoljavajućom ocjenom.
Ako se ima na umu da je prostor koji danas zauzima Republika Hrvatska često kroz povijest mijenjao državnu pripadnost onda i ne čudi anarhija na pomorskom dobru koja traje do danas. Stoga, sve do danas nije (raz)riješen problem stečenih prava na pomorskom dobru. Autori daju prikaz stvarnih prava za koja su mnijenja da se mogu smatrati stečenim na pravno valjan način.
Nadalje, prikazuje se pravorijek Trgovačkog suda u Rijeci koji je razriješio (ne)vlasničke odnose u luci posebne namjene – brodogradilištu kao i pravorijek Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske koji je razmatrao razlučna prava na narečenoj luci posebne namjene.
Na kraju rada autori iznose svoj stav na razmatranoj problematici
te moguća rješenja de lege ferenda.

Ključne riječi

pomorsko dobro, opće dobro, granica pomorskog dobra, zaštita pomorskog dobra, stvarna prava na pomorskom dobru

Hrčak ID:

63274

URI

https://hrcak.srce.hr/63274

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.610 *