Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Alimentacijska obveza u talijanskom pravnom poretku

Romana Pacia ; Facolta` di Giurisprudenza, Universita` degli studi di Trieste, Trieste, Italia


Puni tekst: talijanski pdf 882 Kb

str. 703-752

preuzimanja: 8.419

citiraj


Sažetak

Pretpostavke alimentacijske obveze su stanje nužde te ekonomske prilike dužnika. Prva pretpostavka dopušta diferenciranje/razlikovanje tog instituta od drugih obveza doprinošenja i uzdržavanja. Isto tako dopušta poistovjećivanje navedenog instituta s nasljednopravnim uzdržavanjem u korist bračnoga druga rastavljenog sa zaduženjem ili razvedenoga bračnoga druga. Druga pretpostavka ne zahtijeva posebnu marljivost dužnika, pa tako odstupa od općeg pravila čl. 1175 c.c. Smatra se da pravo na alimentaciju, koje se prema čl. 445. c.c. može ostvariti od dana tužbe ili dana costitutio in mora dužnika, ukoliko slijedi tužba u roku od šest mjeseci, ne isključuje konstitutivnu prirodu presude, budući da tužba ili costitutio in mora imaju isključivu funkciju ograničavanja retroaktivnosti sudske odluke. Radi se o kompleksnom slučaju, čiji su elementi potestativno pravo tužitelja te odluka o utvrđivanju priloženih činjenica, praćena posljedičnom kondemnatornom presudom.
Suprotno prevladavajućem stajalištu drži se da je, uz konsenzus dužnika, zabrana cesije alimentacijske tražbine iz čl. 447. c.c. savladiva. Napose, nije moguće zaključiti da navedena norma predviđa neraspoloživost prava i glede onih aspekata koji nisu eksplicitno uređeni (odustajanje, nagodba, kompromis tijekom arbitraže). Iz čl. 448 c.c. te iz odredbe koja predviđa legat u čl. 660 c.c., proizlazi da privatni subjekti imaju pravo stvaranja alimentacijskih obveza te mogućnost primjene na ista rješenja predviđena za zakonske obveze.
Uredba (EZ) br. 4/2009 (u primjeni od 18. listopada 2011.), zamjenom prethodnih odredaba te implementacijom odredaba Haške Konvencije od 23. studenog 2007. i Haškog Protokola od 23. studenoga 2007., sadrži u jednom jedinstvenom zakonskom aktu odredbe o nadležnosti, primjeni prava, priznavanju, izvršenju odluka, sudskim nagodbama te javnim aktima, pokriću troškova sa strane države te suradnji među središnjim vlastima. Uredba prihvaća zajednički pojam alimentacijske obveze, kojom se misli i na uzdržavanje, a odnosi se isključivo na obiteljskopravne odnose. Glede pitanja nadležnosti predstavlja kompletan i isključiv sustav, koji u cijelosti zamjenjuje domaće (interne) odredbe; a čl. 15. predviđa da se primjenjivo pravo odredi Haškim protokolom od 23. studenoga 2007.

Ključne riječi

pojam; protek roka; raspoloživost; izvori; Uredba

Hrčak ID:

63622

URI

https://hrcak.srce.hr/63622

Datum izdavanja:

20.12.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski

Posjeta: 9.728 *