Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Rješavanje pitanja spolne/rodne razlike: inkluzivni pristup ljudskim pravima

Ivana Radačić ; Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb


Puni tekst: engleski pdf 672 Kb

preuzimanja: 1.344

citiraj


Sažetak

Ženska iskustva kršenja ljudskih prava dugo su bila marginalizirana u međunarodnom sustavu zaštite ljudskih prava. Glavni koncepti ljudskih prava – osobnost, ravnopravnost i sloboda, bili su definirani na temelju iskustava muškaraca, dok je okvir međunarodnog prava – podjela na privatno/javno, bio koncipiran na rodni (muški) način. Stoga ideal o univerzalnosti ljudskih prava još nije dosegnut.
Ovaj članak predlaže pristup interpretaciji ljudskih prava koji nastoji riješiti problem nedovoljne uključivosti. Inkluzivni pristup, utemeljen na feminističkim teorijama razlike, zahtijeva da se pažnja posveti spolnoj/rodnoj razlici, u doticaju s ostalim identitetskim odrednicama, te da se bori protiv nepovoljnosti koje se vežu na razliku. Pristup tako traži da se“žensko pitanje” postavlja pri konceptualizaciji i interpretaciji ljudskih prava. To bi rezultiralo rekonceptualizacijom subjekta, ravnopravnosti i slobode na način koji prepoznaje spolne (i druge) razlike. Nadalje, promijenile bi se granice podjele na privatno i javno čime bi se pitanja rodno uvjetovanog nasilja, reproduktivnog samoodređenja i ženske ekonomske podređenosti čvrsto postavila na agendu ljudskih prava.

Ključne riječi

Ženska prava; sloboda; ravnopravnost; podjela na privatno i javno; žensko pitanje; rodno utemeljeno nasilje; reproduktivna sloboda; ekonomska podređenost žena

Hrčak ID:

63626

URI

https://hrcak.srce.hr/63626

Datum izdavanja:

20.12.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski

Posjeta: 3.139 *