Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

O proizvodnji aromatiziranih mliječnih napitaka

Branka Mešterović - Bačić ; Hrvatska mljekarska udruga, Ilica 31/III, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 340 Kb

str. 91-93

preuzimanja: 582

citiraj


Sažetak

Pravljenje mliječnih napitaka staro je koliko i dobijanje mlijeka. Još historičar Herodot spominje da je mlijeko sa sokom od divljih trešanja bio omiljen napitak kod starih Skita, pa čak da je bio i dio glavnog obroka. Ipak se tek u skorije vreme mlijeko miješa s najrazličitijim voćem, sokovima i aromatičnim materijama kao što su: sok od malina, pomorandže, limuna, jagode, sa svježim breskvama, kajsijama, ananasom, bananama, grožđem, kupinama, šljivama i jabukama. Mlijeku se dodaju i drugi dodaci kao: čokolada, kava, čaj, kakao, vanilija, badem, rum i druge.

Ključne riječi

aromatizirani mliječni napici; mliječni napitak

Hrčak ID:

65081

URI

https://hrcak.srce.hr/65081

Datum izdavanja:

4.4.1958.

Posjeta: 1.286 *