Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Regionalizacija voćarske proizvodnje u Republici Hrvatskoj

Zlatko Čmelik ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Stjepan Husnjak ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Frane Strikić ; Institut za jadranske kulture i melioraciju krša Split, Split, Hrvatska
Mira Radunić ; Institut za jadranske kulture i melioraciju krša Split, Split, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 8.948 Kb

str. 13-36

preuzimanja: 585

citiraj


Sažetak

Regionalizacija voćarske proizvodnje u Republici Hrvatskoj predstavlja prostorni prikaz prirodnih uvjeta kao osnovu za ocjenu stanja i mogućnosti koje za uzgoj voćaka pružaju tlo i klima, uvažavajući i reljefne osobitosti. Na temelju postojeće dokumentacije i zapažanja na terenu, obavljena je regionalizacija voćarske proizvodnje u Republici Hrvatskoj. Pri tom je proizvodni prostor RH, uvažavajući ekološka ograničenja i specifične zahtjeve pojedinih voćnih vrsta, podijeljen u pet voćarskih regija i to: istočnopanonska, zapadnopanonska, gorska, sjevernojadranska i dalmatinska regija. Rezultati regionalizacije prikazani su tekstualno, tablično i slikovno (karte u mjerilu 1:300.000). Regionalizacijom je obuhvaćeno 15 voćnih vrsta, te agrumi (mandarina, limun i dr.). Dobijeni rezultati kroz tekstualni, tablični i kartografski prikaz daju pouzdane informacije neophodne u budućem planiranju razvoja voćarstva u sklopu vođenja agrarne politike na razini Republike Hrvatske.

Ključne riječi

voćarstvo; voćarske regije; Hrvatska

Hrčak ID:

65086

URI

https://hrcak.srce.hr/65086

Datum izdavanja:

1.10.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.973 *