Izvorni znanstveni članak
Regionalizacija voćarske proizvodnje u Republici Hrvatskoj
Zlatko Čmelik
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Stjepan Husnjak
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Frane Strikić
; Institut za jadranske kulture i melioraciju krša Split, Split, Hrvatska
Mira Radunić
; Institut za jadranske kulture i melioraciju krša Split, Split, Hrvatska
Sažetak
Regionalizacija voćarske proizvodnje u Republici Hrvatskoj predstavlja prostorni prikaz prirodnih uvjeta kao osnovu za ocjenu stanja i mogućnosti koje za uzgoj voćaka pružaju tlo i klima, uvažavajući i reljefne osobitosti. Na temelju postojeće dokumentacije i zapažanja na terenu, obavljena je regionalizacija voćarske proizvodnje u Republici Hrvatskoj. Pri tom je proizvodni prostor RH, uvažavajući ekološka ograničenja i specifične zahtjeve pojedinih voćnih vrsta, podijeljen u pet voćarskih regija i to: istočnopanonska, zapadnopanonska, gorska, sjevernojadranska i dalmatinska regija. Rezultati regionalizacije prikazani su tekstualno, tablično i slikovno (karte u mjerilu 1:300.000). Regionalizacijom je obuhvaćeno 15 voćnih vrsta, te agrumi (mandarina, limun i dr.). Dobijeni rezultati kroz tekstualni, tablični i kartografski prikaz daju pouzdane informacije neophodne u budućem planiranju razvoja voćarstva u sklopu vođenja agrarne politike na razini Republike Hrvatske.
Ključne riječi
voćarstvo; voćarske regije; Hrvatska
Hrčak ID:
65086
URI
Datum izdavanja:
1.10.2010.
Posjeta: 2.603 *