Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Koncentracija ureje u mlijeku holstein i simentalskih krava

Darija Bendelja
Zvonimir Prpić orcid id orcid.org/0000-0003-0827-4594
Nataša Mikulec orcid id orcid.org/0000-0002-9981-5626
Zdenko Ivkić
Jasmina Havranek
Neven Antunac orcid id orcid.org/0000-0003-1084-5966 ; Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska 25, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 649 Kb

verzije

str. 45-55

preuzimanja: 1.699

citiraj


Sažetak

Određivanje koncentracije ureje u mlijeku koristan je pokazatelj opskrbljenosti organizma proteinima, kao i odnosa energije i proteina u obroku preživača, te ima sve veću praktičnu primjenu. Na
koncentraciju ureje u mlijeku, osim hranidbe utječe niz čimbenika kao što su: pasmina, stadij i redoslijed laktacije, tjelesna masa, dnevna proizvodnja i kemijski sastav mlijeka, broj somatskih stanica, sezona i mužnja. Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj pasmine krava (holstein i simentalska), redoslijeda laktacije (1., 2., 3., 4. i 5.), mužnje (jutarnja - večernja) i sezone (proljeće-ljeto i jesen-zima) na koncentraciju ureje u mlijeku. Za svaku pasminu utvrđena je dnevna količina mlijeka, udio mliječne masti, proteina, laktoze, koncentracija ureje i broj somatskih stanica u mlijeku. Statistička obrada podataka izvršena je primjenom procedure General Linear Model, programskog sustava SAS (1999). Pasmina krava značajno je utjecala na dnevnu količinu mlijeka i log broj somatskih stanica (P<0,001), udio laktoze u mlijeku (P<0,01), udio mliječne masti i koncentraciju ureje u mlijeku (P<0,05). Redoslijed
laktacije značajno je utjecao na dnevnu količinu mlijeka (P<0,001), udio proteina u mlijeku (P<0,001 i P<0,01) te na koncentraciju ureje u mlijeku ali samo kod holstein pasmine (P<0,05). Vrijeme mužnje
značajno je utjecalo na udio mliječne masti i proteina (P<0,001) u mlijeku holstein krava odnosno na udio laktoze (P<0,05) i koncentraciju ureje (P<0,05) u mlijeku simentalskih krava. Sezona je imala značajan utjecaj na udio mliječne masti i proteina u mlijeku (P<0,001) odnosno na koncentraciju ureje i log broj somatskih stanica (P<0,01). Određivanje koncentracije ureje u kravljem mlijeku trebalo bi sustavno provoditi i u RH, kako bi se utvrdile standardne fiziološke vrijednosti karakteristične za pojedinu pasminu krava, a u cilju procjene izbalansiranosti obroka energijom i proteinima.

Ključne riječi

ureja; pasmina; redoslijed laktacije; mužnja; sezona

Hrčak ID:

65204

URI

https://hrcak.srce.hr/65204

Datum izdavanja:

15.3.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.587 *