Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.32728/mo.05.2.2010.08

SKLADATELJ SLAVKO ZLATIĆ KROZ INTEGRATIVNE NASTAVNE DANE I INKLUZIJU

Marija Crnčić-Brajković ; Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Odjel za odgojne i obrazovne znanosti
Rosanna Biasiol Babić ; Osovn škola


Puni tekst: engleski pdf 688 Kb

str. 95-110

preuzimanja: 832

citiraj


Sažetak

Ovaj je rad produkt ideje koja objedinjuje sadržaje kolegija Specijalne pedagogije i Glazbene kulture, a za primarni je imala uvođenje novih, zanimljivih sadržaja vezanih uz glazbeno stvaralaštvo koje je kroz povijest obilježilo istarski poluotok, a i danas zadržava relevantan značaj kulturnih događanja vrijednih spomena.
U godini obilježavanja 100. obljetnice rođenja istaknutog istarskog skladatelja Slavka Zlatića poput izazova se nametnula zamisao o približavanju njegove glazbe koliko studentima toliko i mlađem uzrastu učenika osnovne škole.
Zlatić koji je kroz svoju kako vokalnu tako i instrumentalnu glazbu tonovima i riječima opisivao vrednote zavičaja, živopisnog krajobraza i vrlina njenog naroda, rezultirala su pravim izborom i pobudila veliki interes najmlađih.
Suradnja studenata i učenika od prvog do trećeg razreda osnovne škole „Giuseppine Martinuzzi“ u Puli s nastavom na talijanskom jeziku i učenika Škole za odgoj i obrazovanje u Puli doprinijela je upotpunjavanju i oblikovanju novih ponuđenih sadržaja u program Glazbene kulture.
Ovaj je projekt imao za cilj ponuditi svakom učeniku otkrivanje nepresušnog svijeta glazbe, onoga autohtonih vrednota i autentičnih radova koji izražavaju iskonsku povezanost sa zavičajem.
U uvjerenju da samo susret koji se dogodi posredstvom ljudskosti i sreće može iznjedriti već od najranije dječje dobi iskrenu emotivnu zaokupljenost ucrtalo je put metodičkoj pripremi temeljenoj na interdisciplinarnosti s ciljem usvajanja novih sadržaja pomoću organiziranih aktivnosti međusobno povezanima kroz slušanje glazbe, igru, pokret, socijalizaciju i druge kreativne sadržaje.
Izabrani didaktički pristup ostvaren je organizacijom integrativnih dana nastave, zorno prikazan i obrazložen u prilogu pomoću konceptualnih mapa iz kojih se dade zaključiti da je tematska okosnica nastavnoga dana bio sat glazbene kulture oko kojeg se razvio cijeli niz zanimljivih sadržaja ostalih nastavnih cjelina.
Tijekom nastavnog sata glazbene kulture s učenicima od prvog do trećeg razreda osnovne škole „Giuseppine Martinuzzi“ obrađene su instrumentalne skladbe Pazinska zvona u prvom, Ples iz Istre u drugom i Balun u trećem, dok su u Školi za odgoj i obrazovanje predstavljene vokalne skladbe za dječji zbor Sedela tužna grlica, Pleši, pleši črni kos i Za ples.
Izbor tema je u skladu s novim načinom planiranja nastavih sadržaja prema HNOS-u, kojim se podupire vrednovanje zavičajnih osobitosti, otvara mogućnost socijalne integracije pojedinca i grupe, stjecanja novih spoznaja, razvoj sposobnosti izražavanja, humanog odrastanja i tolerancije.
Uspješnost realizacije navedenih aktivnosti pokazuje da suvremena škola mora biti otvorena za svaku inicijativu koja stvara simbiozu između misaonog i emocionalnog trenutka koji pospješuju entuzijazam i sudjelovanje svih učenika. Prilika je to i za same studente za profesionalnim usavršavanjem upućenim otkrivanju i prihvaćanju drugačijih realnosti. Stvoreno je jedinstvo kojim je omogućena komunikacija kroz univerzalnost glazbenog izražavanja do otvaranja bez ikakvih predrasuda živahnoj i dinamičnoj realnosti i različitosti.
Samo se na taj način kroz vedro saznanje osobnih korijena i postojanja drugih kod mlađih generacija doprinosi formiranju umova otvorenih civiliziranom društvu.

Ključne riječi

Socijalizacija; komunikacija; integrirani dani; inkluzija; aktivnosti; ciljevi; kompozitor; elementi istarske glazbe

Hrčak ID:

66116

URI

https://hrcak.srce.hr/66116

Datum izdavanja:

15.11.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.970 *