Izvorni znanstveni članak
Održivost sirutke
Davor Baković
; Tehnološki fakultet, Zagreb
Sažetak
U proizvodnji sira i kazeina pojavljuje se kao nusproizvod sirutka. Ona sadrži vrijedne sastojke i može se na razne načine koristiti ili preraditi, o čemu su u ovom listu pisali Petričić (1959), Đorđević-Kolev (1966) i Markeš (1967). U mljekarama veliki dio sirutke propada što predstavlja veliki ekonomski gubitak za same mljekare, a time i za našu državnu ekonomiju. Markeš (1967) izračunava te gubitke i upozorava da su ti gubici, veći ako se uzme u obzir šteta koja nastaje ispuštanjem sirutke u vode i okolinu. U želji da se ti gubici smanje interesiralo nas je kolika je održivost sirutke prije prerade ili za vrijeme transporta, pa te dobivene rezultate iznosimo.
Ključne riječi
Hrčak ID:
66310
URI
Datum izdavanja:
1.11.1972.
Posjeta: 1.158 *