Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Procjena bakteriološke kvalitete sirovog mlijeka u odnosu na pravilnik o bakteriološkim uvjetima kojima moraju odgovarati životne namirnice u prometu

Stojanka Mitić ; Institut za mlekarstvo SFRJ, Novi Beograd
Ivanka Otenhajmer
Milka Borota


Puni tekst: hrvatski pdf 434 Kb

str. 255-258

preuzimanja: 619

citiraj


Sažetak

Podaci iz literature kao i iskustvo iz naše zemlje pokazuju da je mlijeko vrlo čest prenosilac u alimentarnim intoksikacijama. Ovaj proizvod je izložen na razne načine raznovrsnom kontaminiranju mikroorganizmima koji potječu iz brojnih izvora tokom tehnološkog procesa proizvodnje i pored značajnih tehničkih i tehnoloških dostignuća i ostvarenja u mljekarskoj industriji.

Ključne riječi

kvaliteta mlijeka; bakteriološka kvaliteta; promet namirnica

Hrčak ID:

66532

URI

https://hrcak.srce.hr/66532

Datum izdavanja:

2.11.1971.

Posjeta: 1.122 *