Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

OPTIMIZIRANJE ZDRAVLJA I RADA CRIJEVA FITOGENSKIM DODATKOM HRANI

Tobias Steiner ; BIOMIN GmbH, Herzogenburg, Austria


Puni tekst: engleski pdf 183 Kb

str. 217-227

preuzimanja: 681

citiraj


Sažetak

Važnost zdravlja crijeva za optimiziranje djelotvornosti hrane sve je očitija danas u vrijeme nepostojanih cijena sastojaka hrane. Moguće je provesti nekoliko strategija hranidbe da bi se osiguralo zdravlje i rad crijeva domaćih životinja. Među mogućim alternativama fitogenici predstavljaju relativno novu i obećavajuću skupinu tvari što mogu pomoći životinjama u postizanju genetskih potencijala za bolji rast. Podrijetlom od biljnih materijala fitogenici posjeduju ukusna svojstva kao i biološke aktivnosti. Antimikrobne, antivirusne, antioksidantne i druge biološke aktivnosti nađene su u raznim fitogenskim spojevima. Međutim, način djelovanja fitogenika je mnogostran te zahtijeva dalju naučnu procjenu u mnogim slučajevima. Pozitivno djelovanje na crijevnu mikrofloru, razinu mikropskih otrova u crijevima i probavljivost hranjivih tvari izneseno je u novijem radu na svinjama. Osim toga, nagađa se da fitogenici mogu stimulirati izlučivanje sline i probavnih enzima. Nalazi mnogih istraživanja, dobiveni u pokusima s fitogenskim mješavinama esencijalnih ulja origana, anisa i limuna prikazani u ovom radu upućuju da ove tvari imaju izrazito djelovanje na rezultate i zdravlje peradi, svinja i teladi. Značajno poboljšanje dnevnog povećanja težine, omjera konverzije i unosa hrane dobiveni su dodavanjem fitogenika u hranu.

Ključne riječi

Fitogenici; aromatiziranje; rezultat; zdravlje crijeva

Hrčak ID:

66748

URI

https://hrcak.srce.hr/66748

Datum izdavanja:

20.12.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.527 *