Izvorni znanstveni članak
OPTIMIZIRANJE ZDRAVLJA I RADA CRIJEVA FITOGENSKIM DODATKOM HRANI
Tobias Steiner
; BIOMIN GmbH, Herzogenburg, Austria
Sažetak
Važnost zdravlja crijeva za optimiziranje djelotvornosti hrane sve je očitija danas u vrijeme nepostojanih cijena sastojaka hrane. Moguće je provesti nekoliko strategija hranidbe da bi se osiguralo zdravlje i rad crijeva domaćih životinja. Među mogućim alternativama fitogenici predstavljaju relativno novu i obećavajuću skupinu tvari što mogu pomoći životinjama u postizanju genetskih potencijala za bolji rast. Podrijetlom od biljnih materijala fitogenici posjeduju ukusna svojstva kao i biološke aktivnosti. Antimikrobne, antivirusne, antioksidantne i druge biološke aktivnosti nađene su u raznim fitogenskim spojevima. Međutim, način djelovanja fitogenika je mnogostran te zahtijeva dalju naučnu procjenu u mnogim slučajevima. Pozitivno djelovanje na crijevnu mikrofloru, razinu mikropskih otrova u crijevima i probavljivost hranjivih tvari izneseno je u novijem radu na svinjama. Osim toga, nagađa se da fitogenici mogu stimulirati izlučivanje sline i probavnih enzima. Nalazi mnogih istraživanja, dobiveni u pokusima s fitogenskim mješavinama esencijalnih ulja origana, anisa i limuna prikazani u ovom radu upućuju da ove tvari imaju izrazito djelovanje na rezultate i zdravlje peradi, svinja i teladi. Značajno poboljšanje dnevnog povećanja težine, omjera konverzije i unosa hrane dobiveni su dodavanjem fitogenika u hranu.
Ključne riječi
Fitogenici; aromatiziranje; rezultat; zdravlje crijeva
Hrčak ID:
66748
URI
Datum izdavanja:
20.12.2010.
Posjeta: 1.527 *