Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Piroliza ugljena

A. Rađenović


Puni tekst: engleski pdf 552 Kb

str. 311-320

preuzimanja: 1.974

citiraj


Sažetak

Neovisno o tome da li se ugljen rabi za proizvodnju energije, ugljičnih materijala ili kemikalija, piroliza je početni korak procesa njegove konverzije. S obzirom na važnost i značenje još uvijek je predmetom brojnih istraživanja.


Piroliza je proces zagrijavanja ugljena bez pristupa zraka kojim se dobivaju razni čvrsti, tekući i plinoviti produkti. Iako prema ovoj osnovnoj definiciji piroliza predstavlja jednostavan proces, u praksi on je složen od brojnih kemijskih reakcija i fizikalnih promjena koje opisuju razni mehanizmi.
Za bolje razumijevanje mogućih reakcija i mehanizama u radu je ukazano na povezanost strukture ugljena i pirolize. Izdvojen je mehanizam pirolize najbliži stvarnim promjenama u strukturi (maceralima) ugljena pod utjecajem topline. Na dobivanje produkata primarnim i sekundarnim reakcijama utječu brojni faktori (temperatura, tlak, atmosfera, brzina i vrijeme zagrijavanja, vrsta ugljena, i sl.). Temperatura se izdvaja kao najvažniji faktor, a koks kao najčešće glavni produkt pirolize. Ukazano je na povezanost produkata karbonizacije pri niskim (400-750 °C) i visokim (750-1100 °C) temperaturama s reakcijama odgovornim za njihovo dobivanje i uporabu.

Kao složena smjesa organskih i anorganskih tvari, ugljen može biti izvor brojnih onečišćivača okoliša.
Optimiranjem procesnih parametara moguće je utjecati na emisiju štetnih tvari (naročito anorganskih elemenata u tragovima i spojeva sumpora i dušika) odnosno na smanjenje njihovog sadržaja u produktima pirolize.

Ključne riječi

ugljen, piroliza

Hrčak ID:

6610

URI

https://hrcak.srce.hr/6610

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.693 *