Agronomy journal, Vol. 74 No. 5-6, 2012.
Original scientific paper
NAVIKE HRVATSKIH STUDENATA U POTROŠNJI BRZE HRANE
Marina Tomić
orcid.org/0000-0002-4026-9173
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Nina Fočić
; Prudi 23, Zagreb, Hrvatska
Božena Marijanović
; Ružić, Hrvatska
Jelena Topličanec
; Čakovec, Hrvatska
Abstract
Provedeno je on-line anketno ispitivanje na uzorku od 659 hrvatskih studenata o njihovim navikama vezanim uz objedovanje i potrošnju brze hrane. Rezultati istraživanja pokazuju da ispitanici najčešće konzumiraju brzu hranu nekoliko puta mjesečno (42%), uglavnom za ručak (48,7%), pri čemu najčešće odabiru pizzu (79,7%). Najvažnija obilježja brze hrane za ispitanike su okus (srednja vrijednost na Likertovoj ljestvici od 5 stupnjeva je 4,68) i miris (srednja vrijednost 4,38). Istraživanjem je utvrđena povezanost između učestalosti konzumiranja brze hrane i stručne spreme roditelja, prosječnog mjesečnog džeparca i dobi ispitanih studenata, kao i prehrambenih navika ispitanih studenata. Spol utječe na odabir pojedinih jela i namirnica brze hrane, muškarci učestalije konzumiraju hamburger, ćevape i kebab, dok žene češće jedu pomfrit. Na temelju rezultata istraživanja preporuča se edukacija studenata i njihovih roditelja o važnosti zajedničkog objedovanja u krugu obitelji, kao i o štetnom učinku učestale potrošnje brze hrane na zdravlje. Rezultati istraživanja značajni su za zdravstvene organizacije koje se svakodnevno bore protiv porasta potrošnje brze hrane među mladima, kao i za unapređenje aktivnosti u marketingu hrane.
Keywords
brza hrana; studenti; potrošnja; prehrambene navike
Hrčak ID:
101578
URI
Publication date:
24.4.2013.
Visits: 4.177 *