Original scientific paper
KVALITETA TRUPOVA I MESA PILIĆA HRANJENIH SMJESAMA S DODATKOM SELENA
Zlata Kralik
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Gordana Kralik
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Manuela Grčević
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Žarko Radišić
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Abstract
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka organskog selena (Sel-Plex®) i lanenog ulja u hranu za tovne piliće na klaonička svojstva trupa i tehnološka svojstva pilećeg mesa. U istraživanju je korišteno 40 muških pilića Ross 308 hibrida. Pilići su tovljeni 42 dana. Prva tri tjedna tova pilići su konzumirali starter smjesu koja je sadržavala 23,5% sirovih proteina i 13,90 MJ/kg ME. Nakon 21. dana pilići su podijeljeni u dvije skupine. Smjesa za kontrolnu skupinu pilića sadržavala je 6% lanenog ulja i bila je bez dodatka selena, dok je pokusnoj skupini uz 6% lanenog ulja dodano 0,3 mg Se/kg smjese (tretmani K i P). Od klaoničkih svojstava u radu su prikazani rezultati žive mase i mase trupa, randman, udjeli osnovnih dijelova u trupu, udjeli tkiva u prsima, udjeli tkiva u batacima sa zabatacima, udjeli tkiva prsa u trupu i udjeli tkiva bataka sa zabatacima u trupu. Od tehnoloških svojstava prsnog mišićnog tkiva prikazane su vrijednosti pH1 i pH2, boja, otpuštanje mesnog soka, kalo kuhanja i tekstura. Osim toga, prikazana je i suma zasićenih (SFA), mononezasićenih (MUFA) i polinezasićenih (n-6 PUFA i n-3 PUFA) masnih kiselina u mastima mišićnog tkiva prsa. Tretmani nisu imali utjecaja na rezultate žive mase, mase trupa, randman, udjele bataka sa zabatacima, prsa, krila i udio abdominalne masti u trupu (P>0,05). Pilići K skupine imali su značajno veći udio leđa u trupu u odnosu na piliće skupine P (24,48% odnosno 22,82%; P<0,05). Utvrđen je utjecaj tretmana P na udio mišićnog tkiva bataka sa zabatakom u trupu (K=19,66% i P=20,56%), kao i na udio mišićnog tkiva u batacima sa zabatacima (K=65,88% i P=67,51%; P<0,05). Tretmani su statistički značajno utjecali na vrijednosti pH1 mišića prsa (P<0,05). Kod ostalih svojstava tehnološke kvalitete mesa između ispitivanih tretmana nisu utvrđene značajne razlike (P>0,05). Tretmani nisu imali utjecaja na ΣSFA u mesu prsa. Međutim utvrđen je značajan utjecaj tretmana P u odnosu na tretman K na povećanje udjela
ukupnih n-6 PUFA s 25,00% na 28,13%, PUFA n-3 s 10,76% na 12,78%, dok se udio ΣMUFA u mastima mišića prsa smanjio s 31,83% (K tretman) na 26,15% (P tretman). Značajno manji (P<0,05) omjer ΣSFA/ΣPUFA utvrđen je kod skupine K u odnosu na skupinu P (0,871 : 0,766), a omjer ΣSFA/ΣMUFA bio je značajno veći kod skupine P u odnosu na skupinu K (1,189 : 0,977). Omjer n-6 PUFA / n-3 PUFA bio je ujednačen kod obje ispitivane skupine (P>0,05).
Keywords
organski selen; masne kiseline; pilići; kvaliteta mesa
Hrčak ID:
102432
URI
Publication date:
17.5.2013.
Visits: 1.682 *