Skip to the main content

Review article

INTOLERANCIJA NA HISTAMIN – KOJE SU MOGUĆE POSLJEDICE NA KOŽI?

LIBORIJA LUGOVIĆ-MIHIĆ ; Clinical Department of Dermatovenereology, Sestre milosrdnice University Hospital Center,
ANA ŠEŠERKO ; Clinical Department of Dermatovenereology, Sestre milosrdnice University Hospital Center,
TOMISLAV DUVANČIĆ ; Clinical Department of Dermatovenereology, Sestre milosrdnice University Hospital Center,
MIRNA ŠITUM ; Clinical Department of Dermatovenereology, Sestre milosrdnice University Hospital Center,
JOSIP MIHIĆ ; Department of Surgery, Dr Josip Benčević General Hospital, Slavonski Brod, Croatia


Full text: croatian pdf 94 Kb

page 375-380

downloads: 20.650

cite


Abstract

Iako se intolerancija na histamin (Histamine Intolerance, HIT) ne javlja često, posljedice mogu biti teške. Intolerancija na hranu je nealergijska preosjetljivost na hranu koja ne uključuje imunološki sustav iako su simptomi slični onima kod alergijskih reakcija posredovanih IgE-om. Čini se da HIT nastaje oštećenjem aktivnosti diaminoksidaze (DAO) zbog gastrointestinalnih bolesti ili inhibicijom DAO, a u dijelu bolesnika dokazana je i genetska predispozicija. Unos hrane bogate histaminom te alkohola ili lijekova koji uzrokuju otpuštanje histamina ili blokiraju DAO može uzrokovati različite smetnje na brojnim organima (gastrointestinalni sustav, koža, pluća, kardiovaskularni sustav i mozak), ovisno o ekspresiji histaminskih receptora. Kao dermatološke posljedice javljaju se osip, svrbež, urtikarija, angiedem, dermatitis, egzem, pa čak akne, rozaceja, psorijaza i dr. Prepoznavanje simptoma nastalih kao posljedica HIT-a je osobito značajno u liječenju bolesnika. U novije vrijeme sve više se dolazi do spoznaja o značenju HIT-a u bolesnika s atopijskim dermatitisom (AD), u kojih je dokazana korist provođenja dijete siromašne histaminom. Zbog mogućih simptoma u brojnim organima, za dijagnozu HIT-a nužno je ispitati detaljnu anamnezu o simptomima nakon unosa hrane bogate histaminom ili lijekova koji interferiraju s metabolizmom histamina. S obzirom da takvi simptomi mogu biti posljedica više čimbenika, postojanje HIT-a je obično podcijenjeno, ali se dosta očekuje od budućih studija.

Keywords

intolerancija na histamin; histamin; koža; atopijski dermatitis; hrana

Hrčak ID:

104180

URI

https://hrcak.srce.hr/104180

Publication date:

20.6.2013.

Article data in other languages: english

Visits: 23.365 *