Pregledni rad
INTOLERANCIJA NA HISTAMIN – KOJE SU MOGUĆE POSLJEDICE NA KOŽI?
LIBORIJA LUGOVIĆ-MIHIĆ
; Klinika za dermatovenerologiju, Klinički bolnički centar “Sestre milosrdnice”, Zagreb , Hrvatska
ANA ŠEŠERKO
; Klinika za dermatovenerologiju, Klinički bolnički centar “Sestre milosrdnice”, Zagreb , Hrvatska
TOMISLAV DUVANČIĆ
; Klinika za dermatovenerologiju, Klinički bolnički centar “Sestre milosrdnice”, Zagreb , Hrvatska
MIRNA ŠITUM
; Klinika za dermatovenerologiju, Klinički bolnički centar “Sestre milosrdnice”, Zagreb , Hrvatska
JOSIP MIHIĆ
; Odjel za kirurgiju, Opća bolnica “Dr. Josip Benčević”, Slavonski Brod, Hrvatska
Sažetak
Iako se intolerancija na histamin (Histamine Intolerance, HIT) ne javlja često, posljedice mogu biti teške. Intolerancija na hranu je nealergijska preosjetljivost na hranu koja ne uključuje imunološki sustav iako su simptomi slični onima kod alergijskih reakcija posredovanih IgE-om. Čini se da HIT nastaje oštećenjem aktivnosti diaminoksidaze (DAO) zbog gastrointestinalnih bolesti ili inhibicijom DAO, a u dijelu bolesnika dokazana je i genetska predispozicija. Unos hrane bogate histaminom te alkohola ili lijekova koji uzrokuju otpuštanje histamina ili blokiraju DAO može uzrokovati različite smetnje na brojnim organima (gastrointestinalni sustav, koža, pluća, kardiovaskularni sustav i mozak), ovisno o ekspresiji histaminskih receptora. Kao dermatološke posljedice javljaju se osip, svrbež, urtikarija, angiedem, dermatitis, egzem, pa čak akne, rozaceja, psorijaza i dr. Prepoznavanje simptoma nastalih kao posljedica HIT-a je osobito značajno u liječenju bolesnika. U novije vrijeme sve više se dolazi do spoznaja o značenju HIT-a u bolesnika s atopijskim dermatitisom (AD), u kojih je dokazana korist provođenja dijete siromašne histaminom. Zbog mogućih simptoma u brojnim organima, za dijagnozu HIT-a nužno je ispitati detaljnu anamnezu o simptomima nakon unosa hrane bogate histaminom ili lijekova koji interferiraju s metabolizmom histamina. S obzirom da takvi simptomi mogu biti posljedica više čimbenika, postojanje HIT-a je obično podcijenjeno, ali se dosta očekuje od budućih studija.
Ključne riječi
intolerancija na histamin; histamin; koža; atopijski dermatitis; hrana
Hrčak ID:
104180
URI
Datum izdavanja:
20.6.2013.
Posjeta: 25.786 *