Skip to the main content

Original scientific paper

PERCEPCIJA O HACCP NORMAMA I RAZINA KVALITETE IMPLEMENTACIJE HACCP-A U STRUCI

Mirko Bošnjak


Full text: croatian pdf 474 Kb

page 95-118

downloads: 568

cite

Full text: english pdf 474 Kb

page 95-118

downloads: 866

cite


Abstract

U okviru obrazovnog programa VPŠ
Utilus provode se obavezne studentske radionice
istraživanja pojava i fenomena u struci, koje imaju
za cilj istražiti i ukazati na trendove u stručnom
okruženju, a koji su u direktnoj ili neposrednoj
povezanosti s razinom kvalitete usluge.
Prezentiranje rezultata istraživanja studentima
podiže kvalitetu obrazovnog programa, a može
biti od velike koristi nadležnim institucijama
države u svrhu donošenja adekvatnih mjera
i odluka. Istraživanje koje je provedeno na
reprezentativnom uzorku od 53 poslovna subjekta
koji se bave ugostiteljsko-turističkom djelatnošću
pokušava dobiti odgovore na pitanja:
Koji problemi u poslovnoj praksi otežavaju
proces implementacije HACCP normi u RH?
Kako se stručno osoblje odnosi prema
poštivanju zakonskih odredaba u svezi primjene
HACCP-a?
Odnos poslovnih subjekata prema upravljanju
rizicima u poslovanju s hranom prema modelu
ISO 22000.
Kvaliteta primjene normi ISO 22000 kao okvira
za usklađivanje različitih normi (ISO 9001 i ISO14001) i standarda u jednu globalnu normu koja
je primjenjiva na sve izravne i neizravne sudionike
u lancu prehrane, pa stoga i u ugostiteljskoturističkim
objektima, jedan je od ključnih
preduvjeta koji osiguravaju visoku kvalitetu usluge.
Norma ISO 22000 obuhvaća sljedeće:
Zahtjeve za preduvjetne programe, kao što su
dobra proizvođačka i higijenska praksa;
Zahtjev za primjenu HACCP plana;
Zahtjev za implementaciju sustava upravljanja
rizicima prema HACCP normama.
Ova će norma tvrtkama koje žele dobrovoljno
prihvatiti i certificirati svoje operacije u skladu
s njezinim odredbama omogućiti učinkovito
uklapanje HACCP koncepta u usklađen sustav
upravljanja sigurnošću hrane.

Keywords

ISO 22000; HACCP (analiza i kontrola kritičnih točaka u poslovanju); upravljanje rizicima; edukacija; CCP (kritična kontrolna točka); ocjena razine kvalitete

Hrčak ID:

107027

URI

https://hrcak.srce.hr/107027

Publication date:

11.5.2011.

Article data in other languages: english

Visits: 2.699 *