Skip to the main content

Original scientific paper

Proteinski sastav nekih vrsta sireva dobivenih procesima ultrafiltracije

Mihailo Ostojić ; Veterinarski i mlekarski institut, Beograd
Dragoljub Gavarić


Full text: croatian pdf 929 Kb

page 16-22

downloads: 737

cite


Abstract

Primjena ultrafiltracije mlijeka u izradi sireva postiže sve zapaženije rezultate. Zato je ona predmet mnogih ispitivanja i utvrđivanja prednosti koje sa sobom donosi. U ovom radu je ispitivan različit sadržaj i međusobni odnos pojedinih proteinskih frakcija kod sireva različite vrste, različitog stepena zrelosti, različitog načina skladištenja i pakovanja. Ispitivani su bijeli meki sir, somborski sir, vrsta polutvrdog sira i topljeni i dr., proizvedeni procesima ultrafiltracije. Utvrđeno je da se u relativnim i apsolutnim odnosima poboljšava biološka vrijednost sireva, zbog povećanog sadržaja proteina surutke.

Keywords

sir; ultrafiltracija; proteinski sastav

Hrčak ID:

108697

URI

https://hrcak.srce.hr/108697

Publication date:

4.1.1986.

Article data in other languages: english

Visits: 1.679 *