Skip to the main content

Professional paper

Predkoncentriranje reverznom osmozom - prednosti i nedostaci

Dragoljub Gavarić ; Tehnološki fakultet, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad


Full text: croatian pdf 1.028 Kb

page 299-306

downloads: 1.072

cite


Abstract

U radu je dat kratak revijalan prikaz osnovnih pokazatelja korištenja reverzne osmoze (RO) u cilju koncentriranja mlijeka i surutke. Posle kratkog istorijata razvoja RO i diskusije o pojedinim detaljima procesa, posebno je razmatrana ekonomičnost postupka i uspoređena je sa klasičnom evaporacijom. Obzirom na ograničene mogućnosti koncentriranja, do 30 % suhe tvari, reverzna osmoza može se koristiti u kombinaciji s evaporacijom, kako bi se višestruko uštedjela energija.

Keywords

mlijeko; sirutka; reverzna osmoza; predkoncentriranje

Hrčak ID:

108932

URI

https://hrcak.srce.hr/108932

Publication date:

1.10.1986.

Article data in other languages: english

Visits: 1.932 *