Skip to the main content

Review article

Biotehnološka proizvodnja i novija primjena mlijecne kiseline

Young-Jung Wee ; School of Biological Sciences and Technology, Chonnam National University, Gwangju 500-757, Republic of Korea
Jin-Nam Kim ; Department of Material Chemical and Biochemical Engineering, Chonnam National University, Gwangju 500-757, Republic of Korea
Hwa-Won Ryu ; School of Biological Sciences and Technology, Chonnam National University, Gwangju 500-757, Republic of Korea


Full text: croatian pdf 26 Kb

page 163-172

downloads: 436

cite

Full text: english pdf 367 Kb

page 163-172

downloads: 33.546

cite


Abstract

Mliječna se kiselina upotrebljava u prehrambenoj, kozmetičkoj, farmaceutskoj i kemijskoj industriji te sve više i kao monomer za proizvodnju biorazgradljive (poli)mliječne kiseline. Mliječna se kiselina može proizvesti biotehnološkim procesom ili kemijskom sintezom. U novije se vrijeme sve više koristi biotehnološki postupak zbog zaštite okoliša i ograničene količine petrokemijskih izvora. Na različite načine pokušala se proizvesti mliječna kiselina iz jeftinih sirovina. U ovom su radu prikazani mikroorganizmi i sirovine za proizvodnju mliječne kiseline, njezina biotehnološka proizvodnja te načini primjene, a osobito najnovija istraživanja. Također se raspravlja o mogućnosti i ekonomskoj važnosti primjene mliječne kiseline u budućnosti.

Keywords

Hrčak ID:

109834

URI

https://hrcak.srce.hr/109834

Publication date:

15.6.2006.

Article data in other languages: english

Visits: 37.534 *