Original scientific paper
Ekspresija invertaze iz plijesni tijekom uzgoja na čvrstoj podlozi
Cuitlahuac Aranda
; Food Research Department, School of Chemistry, Universidad Autónoma de Coahuila, Blvd. Venustiano Carranza and Jose Cárdenas, Col. República, PO Box 252, 25000, Saltillo, Coahuila, Mexico
Armando Robledo
; Food Research Department, School of Chemistry, Universidad Autónoma de Coahuila, Blvd. Venustiano Carranza and Jose Cárdenas, Col. República, PO Box 252, 25000, Saltillo, Coahuila, Mexico
Octavio Loera
; Department of Biotechnology, Universidad Autónoma Metropolitana, Iztapalapa. Av. Michoacán y la Purisma, Col. Vicentina, 09340, México, D.F. Mexico
Juan C. Contreras-Esquivel
; Food Research Department, School of Chemistry, Universidad Autónoma de Coahuila, Blvd. Venustiano Carranza and Jose Cárdenas, Col. República, PO Box 252, 25000, Saltillo, Coahuila, Mexico
Raul Rodríguez
; Department of Biotechnology, Universidad Autónoma Metropolitana, Iztapalapa. Av. Michoacán y la Purisma, Col. Vicentina, 09340, México, D.F. Mexico
Cristóbal Noé Aguilar
; Food Research Department, School of Chemistry, Universidad Autónoma de Coahuila, Blvd. Venustiano Carranza and Jose Cárdenas, Col. República, PO Box 252, 25000, Saltillo, Coahuila, Mexico
Abstract
U ovom je istraživanju ocijenjena ekspresija aktivnosti invertaze u soju plijesni Aspergillus niger Aa-20 pri različitim koncentracijama dvaju supstrata tijekom rasta na čvrstoj podlozi od poliuretanske pjene. Kao represor upotrijebljena je glukoza, a kao induktor saharoza. Proizvodnja invertaze povećala se dodatkom do 100 g glukoze na litru podloge, a pri većim koncentracijama se smanjila. Omjer indukcije i represije pri svim koncentracijama glukoze bio je 2,5 puta veci od onog pri osnovnim uvjetima (bez induktora).
Keywords
Hrčak ID:
109858
URI
Publication date:
15.6.2006.
Visits: 2.139 *