Preliminary communication
Poboljšana proizvodnja termostabilne pululanaze tipa 1 s pomoću soja bakterije Bacillus cereus FDTA 13 i njezinog mutanta
Subhash U. Nair
; Food Engineering and Technology Department, Institute of Chemical Technology, University of Mumbai, Matunga, Mumbai 400 019, India
Rekha S. Singhal
; Food Engineering and Technology Department, Institute of Chemical Technology, University of Mumbai, Matunga, Mumbai 400 019, India
Madhusudan Y. Kamat
; Food Engineering and Technology Department, Institute of Chemical Technology, University of Mumbai, Matunga, Mumbai 400 019, India
Abstract
U ovom je radu opisano optimiranje uvjeta uzgoja za proizvodnju termostabilne pululanaze iz novog soja bakterije Bacillus cereus FDTA 13, izoliranog iz zemlje s plantaže tapioke. Primjenom jednofaktorijalne i ortogonalne metode optimirana je jednostavna podloga od najmanjeg broja djelotvornih sastojaka za maksimalnu proizvodnju pululanaze. Optimiranom podlogom sastava (u g/L): škrob 20, kvaščev ekstrakt 5, NaCl 2, MgSO4 0,1 i K2HPO4 0,17 postignuta je skoro 3,6 puta veca aktivnost pululanaze. Dodatkom iona Mn2+ optimiranoj podlozi proizvodnja je povecana 1,4 puta. Istražen je utjecaj proteolitičkih inhibitora na stabilnost pululanaze u podlozi. Mutant bakterije Bacillus cereus FDTA 13/NTG04-B4, dobiven kemijskom mutacijom roditeljskog soja, dvostruko je povećao proizvodnju pululanaze u optimiranoj podlozi pa je dobiveni prinos sličan onom dobivenom primjenom roditeljskog soja u podlozi s manjom koncentracijom izvora ugljika.
Keywords
Hrčak ID:
109899
URI
Publication date:
15.6.2006.
Visits: 1.905 *