Skip to the main content

Preliminary communication

Poboljšana proizvodnja termostabilne pululanaze tipa 1 s pomoću soja bakterije Bacillus cereus FDTA 13 i njezinog mutanta

Subhash U. Nair ; Food Engineering and Technology Department, Institute of Chemical Technology, University of Mumbai, Matunga, Mumbai 400 019, India
Rekha S. Singhal ; Food Engineering and Technology Department, Institute of Chemical Technology, University of Mumbai, Matunga, Mumbai 400 019, India
Madhusudan Y. Kamat ; Food Engineering and Technology Department, Institute of Chemical Technology, University of Mumbai, Matunga, Mumbai 400 019, India


Full text: croatian pdf 32 Kb

page 275-282

downloads: 249

cite

Full text: english pdf 166 Kb

page 275-282

downloads: 809

cite


Abstract

U ovom je radu opisano optimiranje uvjeta uzgoja za proizvodnju termostabilne pululanaze iz novog soja bakterije Bacillus cereus FDTA 13, izoliranog iz zemlje s plantaže tapioke. Primjenom jednofaktorijalne i ortogonalne metode optimirana je jednostavna podloga od najmanjeg broja djelotvornih sastojaka za maksimalnu proizvodnju pululanaze. Optimiranom podlogom sastava (u g/L): škrob 20, kvaščev ekstrakt 5, NaCl 2, MgSO4 0,1 i K2HPO4 0,17 postignuta je skoro 3,6 puta veca aktivnost pululanaze. Dodatkom iona Mn2+ optimiranoj podlozi proizvodnja je povecana 1,4 puta. Istražen je utjecaj proteolitičkih inhibitora na stabilnost pululanaze u podlozi. Mutant bakterije Bacillus cereus FDTA 13/NTG04-B4, dobiven kemijskom mutacijom roditeljskog soja, dvostruko je povećao proizvodnju pululanaze u optimiranoj podlozi pa je dobiveni prinos sličan onom dobivenom primjenom roditeljskog soja u podlozi s manjom koncentracijom izvora ugljika.

Keywords

Hrčak ID:

109899

URI

https://hrcak.srce.hr/109899

Publication date:

15.6.2006.

Article data in other languages: english

Visits: 1.948 *