Skip to the main content

Review article

Mikrobiološki i tehnološki uvjeti za proizvodnju probiotika: revijalni prikaz

Bussarin Kosin ; Food Engineering and Bioprocess Technology Program, Asian Institute of Technology, Paholyothin Rd. Km. 42, Klongluang, Pathumthani, Thailand
Sudip Kumar Rakshit ; Food Engineering and Bioprocess Technology Program, Asian Institute of Technology, Paholyothin Rd. Km. 42, Klongluang, Pathumthani, Thailand


Full text: croatian pdf 19 Kb

page 371-379

downloads: 485

cite

Full text: english pdf 110 Kb

page 371-379

downloads: 12.910

cite


Abstract

Upotreba probiotika je svugdje prihvaćena kao prirodni način promicanja zdravlja ljudi i životinja. Danas se oni upotrebljavaju kao dodaci korisni za zdravlje hrani i krmivu, a zamjenjuju antibiotičke promotore rasta ili kemijske dodatke. U pravim se uvjetima može proizvesti dovoljna količina probiotičkih proizvoda. Razvoj odgovarajuće tehnologije za proizvodnju probiotika, s obzirom na njihovu vitalnost i stabilnost, glavno je područje istraživanja u industriji. Proizvodnja probiotika mora se zasnivati na dobrom odabiru mikroorganizama, pri čemu je važna sposobnost podnošenja stresa prilikom prerade i skladištenja proizvoda. Termofilni/termotolerantni probiotici su osobito važni za to područje, jer mogu imati sva poželjna svojstva. Ovaj rad donosi pregled istraživanja odabira probiotika, novih tehnologija izolacije/identifikacije, adhezije i imunološkog odgovora, ističući važnost primjene mješovitih kultura. Stoga je u daljnjem istraživanju potrebno dokazati djelotvornost probiotika kao vrijednih proizvoda prikladnih za hranu i krmiva.

Keywords

Hrčak ID:

109917

URI

https://hrcak.srce.hr/109917

Publication date:

15.9.2006.

Article data in other languages: english

Visits: 15.949 *