Skip to the main content

Review article

Biotehnološka proizvodnja vitamina

Shrikant A. Survase ; Food and Fermentation Technology Department, Institute of Chemical Technology, University of Mumbai, Matunga, Mumbai 400019, India
Ishwar B. Bajaj ; Food and Fermentation Technology Department, Institute of Chemical Technology, University of Mumbai, Matunga, Mumbai 400019, India
Rekha S. Singhal ; Food and Fermentation Technology Department, Institute of Chemical Technology, University of Mumbai, Matunga, Mumbai 400019, India


Full text: croatian pdf 20 Kb

page 381-396

downloads: 737

cite

Full text: english pdf 407 Kb

page 381-396

downloads: 18.811

cite


Abstract

Vitamini su prema definiciji esencijalna mikrohranjiva potrebna u tragovima, koje sisavci ne mogu sintetizirati. Osim njihove in vivo hranjive i fiziološke uloge kao faktora rasta ljudi, životinja, biljaka i mikroorganizama, oni se sve više koriste kao aditivi za hranu/krmiva, u medicinsko-terapeutske svrhe, te kao zdravstvena i tehnička pomoćna sredstva. Proizvodnja vitamina kemijskom sintezom ili njihova ekstrakcija iz poznatih izvora ima velike nedostatke, pa se takva proizvodnja sve više nastoji zamijeniti biotehnološkim procesima. Za neke od tih spojeva već postoje ili se tek razvijaju procesi koji koriste mikroorganizme ili alge. Različite metode poput optimiranja podloge, mutacije i odabira, genetičkog inženjeringa i konverzije s pomoću biokatalizatora primjenjuju se za poboljšanje proizvodnje vitamina. Ovaj rad opisuje sadašnje stanje u proizvodnji vitamina biotehnološkim procesima i njihovo značenje u usporedbi s postojećim kemijskim procesima.

Keywords

Hrčak ID:

109918

URI

https://hrcak.srce.hr/109918

Publication date:

15.9.2006.

Article data in other languages: english

Visits: 21.219 *