Skip to the main content

Preliminary communication

Proizvodnja, pročišćavanje, stabilnost i učinkovitost bakteriocina izoliranih iz prirodno mliječno-kiselo fermentiranog povrća

Vinod Kumar Joshi ; Fermentation Technology Laboratory, Department of Postharvest Technology
Somesh Sharma ; Fermentation Technology Laboratory, Department of Postharvest Technology
Neerja S. Rana ; Department of Vegetable Crops, Dr. Y. S. Parmar University of Horticulture and Forestry, Nauni, 173230 Solan (H.P.), India


Full text: croatian pdf 31 Kb

page 435-439

downloads: 361

cite

Full text: english pdf 83 Kb

page 435-439

downloads: 2.763

cite


Abstract

Procijenjena je i okarakterizirana antimikrobiološka aktivnost djelomično pročišćenog bakteriocina proizvedenog tijekom prirodne mliječno-kisele fermentacije mrkve, rotkvice i krastavca. Od 10 sojeva, soj CA 44 roda Lactobacillus, izoliran tijekom fermentacije mrkve, proizveo je bakteriocin s maksimalnom antimikrobnom aktivnošću protiv bakterija Escherichia coli, Staphylococcus aureus i Bacillus cereus, iako je bio djelotvorniji protiv E. coli nego protiv druge dvije bakterije. Bakteriocin je bio stabilan do 100 °C, a njegova je aktivnost bila manja nego na 68 °C i potpuno je nestala pri 121 °C. Maksimalna antimikrobna aktivnost održala se pri pH-vrijednosti od 4 do 5, a dodatak papaina imao je negativno djelovanje. Bakteriocin je bio djelotvoran i protiv B. cereus u raznim proizvodima od voća (pulpa, sok i vino), što znači da se može upotrijebiti kao biokonzervans u voćnim proizvodima.

Keywords

Hrčak ID:

109971

URI

https://hrcak.srce.hr/109971

Publication date:

15.9.2006.

Article data in other languages: english

Visits: 4.637 *