Skip to the main content

Other

Razlike u koncentracijama bakra u mesnim proizvodima, ribi i školjkama

Nina Bilandžić ; Laboratorij za određivanje rezidua, Odjel za veterinarsko javno zdravstvo, Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Maja Đokić kem. ; Laboratorij za određivanje rezidua, Odjel za veterinarsko javno zdravstvo, Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Marija Sedak prehr. tehnol. ; Laboratorij za određivanje rezidua, Odjel za veterinarsko javno zdravstvo, Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Darja Sokolić-Mihalak ; Hrvatska agencija za hranu, Osijek, Hrvatska
Marina Jurković ; Hrvatska agencija za hranu, Osijek, Hrvatska
Andrea Gross Bošković ; Hrvatska agencija za hranu, Osijek, Hrvatska


Full text: croatian pdf 549 Kb

page 285-290

downloads: 452

cite

Full text: english pdf 177 Kb

page 314-319

downloads: 541

cite


Abstract

Koncentracije bakra (Cu) određene su u 65 uzoraka uzorkovanih odnosno kupljenih u Hrvatskoj u ljeto 2012.: meso (goveda, svinja,
ovaca), mesne prerađevine (kobasice, pašteta), riba i riblji proizvodi i školjke (dagnje, kamenice). Srednje koncentracije Cu su (mg/kg):
svi uzorci mesa 0,77, kobasice 0,69, pašteta 2,24, riba 0,23, riblje prerađevine 1,20, školjke 0,81, kamenice 30,0. Utvrđene su statistički značajne razlike između skupina namirnica. Procijenjene srednje dnevne količine unosa (EDI) Cu u ispitanoj hrani koje doprinose preporučenom unosu hranom (RDA) su (%): 1,54 meso; 1,38 kobasice, 4,48 pašteta, te <1 za ribe, proizvodi od riba i školjke, 10,0 kamenice. Prosječni dnevni unosi Cu izraženi kao % od privremenog maksimalnog dopuštenog dnevnog unosa (PMTDI) su < 0,9 % za meso i mesne proizvode, < 0,085 % za ribu, riblje proizvode i dagnje te 2 % za kamenice. Najviša koncentracija Cu određena je u kamenicama, što ukazuje da ova vrsta može biti uključena u prehranu kao dobar izvor Cu. U zaključku, dobiveni analitički rezultati pokazuju da ne postoje zdravstveni rizici od konzumiranja ispitanih namirnica. Kako bi procijenili onečišćenje mora u Hrvatskoj, treba ispitati sadržaj Cu u kamenicama sa farmi kamenica s različitih lokacija.

Keywords

Bakar; Meso; Mesni proizvodi; Ribe i proizvodi; Školjke; ICP-OES; Hrvatska

Hrčak ID:

112122

URI

https://hrcak.srce.hr/112122

Publication date:

15.8.2013.

Article data in other languages: english german italian

Visits: 2.104 *